Albérleti dillemák

Egy albérlet remek lehetőség arra, ha valaki külön szeretne költözni a szüleitől, új életet kezdeni, családot alapítani. De valószínűleg soha nem lesz a miénk.

Már költözéskor felmerülnek bizonyos költségek kaució és az első havi bérleti díj. Ami valószínűleg több százezer forint lesz elsőre. Ami sok fiatalnak, vagy szüleiknek nem egyszerű kifizetni. Itt ezen kívül még bejön egy kérdés a “vidékről” vagy a fővárosba, vagy egy fejlettebb városba költözéskor. Megéri-e felmenni albérletezni a költségeket figyelembe véve, vagy elfogadom a kevesebb pénzt, de amit megkeresem az megmarad?

Ha albérletbe költözök és lakájossá szeretném tenni festés, vagy más burkolat a tulajdonos bele megy-e, esetleg lelakhatom-e a kifizetett pénzt?

A közös költség ki fizeti. Legtöbbször a lakó persze. De elgondolkoztató miért kell kifizetnem az ebben foglalt felújítási költségeket, és a biztosítást mire fizetem. Ez nagy vita téma lehet mivel mindenkinek igaza van (kié az okozott felelőség?)

Meddig tart a bérlés és annak milyen feltételei vannak. Mert bizony a lakás gazdát is cserélhet közben. Bár véd minket a szerződés, de milyen lesz az új házigazda.

Nem kell sok matek, ha albérletet veszek ki mennyi pénzt fizetek ki egy olyan, ingatlanra ami valószínű nem lesz az enyém. Főleg egy párnak nagy dilemma, hiszen már rengeteg támogatási forma van, ami után érdemes rendesen utána kérdezni egy szakértőnél- ezzel akár saját lakáshoz is juthatunk.

Hitel vagy albérlet: Ősi dilemma viták sora. Mérlegelni kell miénk lesz valaha (bár sok minden történhet közben munkahely vesztés, egészségi állapot romlás de ez albérletnél is így van, sőt lehet előbb kerülünk utcára, mint a hiteles lakásból. Ja és az albérlet, mint jeleztem nem valószínű, hogy a miénk lesz).

Az albérletből simán el tudok költözni, na ez is megdől, ha bele gondolunk abba, hogy köthet a szerződés. Sokan egy évre aláíratják.

Ha szeretnék kisállatot vinni vihetek-e vagy gyerekes leszek valamikorszívesen adnak ki

Persze vannak előnyei is, főleg kényelmi szempontok.

Ha valami elromlik akkor a főbérlőnek azt javítatni kell. Fiatal pároknak, egyetemistáknak kitűnő elsőnek, megtanulni, hogy van rezsi és azt is ki kell fizetni, vagy “lakva ismeri meg az ember a másikat”gondolatsort megtapasztalni vágyóknak kitűnő lehetőség. Ha pedig nem megy akkor hazaköltözhet a szülőkhöz.

És még sok minden van, amin érdemes elgondolkozni albérletbe költözéskor.

Egyet viszont ne felejtsünk akárhogy is döntünk tervezzük meg mit szeretnénk!

Ha hasonló témákról, rendezvénykeről szeretnél olvasni kersd facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/Ingatlanszaki/