Amikor átverik a szakembert az ügyfelek, generálkivitelezők

Sokszor hallani, hogy a megrendelőket verik át szakemberek, de van, amikor ez fordítva igaz. És sajnos ez is egy gyakori probléma.

A hibát tehát nem a szakmában kell keresni, hanem magában az emberben.

De pár történet szakemberektől:

 

  1. Kivitelezőként sikerült belefutnom egy olyan ügyfélbe, aki a szerződésünkhöz képest nem tudta tartani a fizetési ütemezést, nem jelent meg az építkezésen családi okokra, nyaralásra hivatkozva. A munka folytatódott, teljes bizalmi alapon abban a hiszemben, hogy majd a következő személyes találkozáskor az elmaradt összeget kifizeti a számunkra. Az összeg kifizetése helyett kötekedni kezdett, arra hivatkozott, hogy a szerződésünkben első osztályú munkavégzés szerepel és szerinte ez a munka nem az. Ügyvédet fogadott és szerződés bontásra került a sor, az összeget erre hivatkozva nem volt hajlandó kifizetni. Műszaki ellenőrt fogadott, elkészítették a felmérési naplót az addig elvégzett munkánkról. Később szakértőket fogadott, de azok bevonásával sem sikerült igazolni az állításait, a munkánk első osztályú minőségű volt. A megrendelő és a műszaki ellenőr kitűzték a műszaki átadás átvétel időpontját, majd ezt követően kiállíthattuk a vég számlánkat.

Akármennyire is úgy tűnik, hogy korrekt, fizetőképes ügyféllel van dolgunk, soha többet egy ft-al sem szállok bele senkinek az építkezésébe.

 

  1. Fél nap alatt eladtam egy 48,5 M Ft értékű ingatlant és az egyik tulajdonos szerint nem dolgoztam meg a munkadíjamért…Úgy, hogy ők 45 M Ft vételárral kalkuláltak ..Most ott tartunk, hogy végrehajtást indítottam a kis drága ellen, persze apuka mögé akar bújni, aki befolyásos “korrekt üzletember “, és abban bíznak, hogy csak a szám jár Nőként. Lesz meglepetés

 

  1.  Bútorszereléssel foglalkozunk. Magánszemélyek, közületi intézmények, bútorboltok. Nyáron sikerült kötni egy jól csengő megállapodást, egy neves dunántúli üzlettel szerelésre. Korrekt áron dolgoztunk, a munkánkra panasz nem érkezett. A megállapodás részét képezte a településen a kizárólagosság, ami annyit takar, hogy más üzletnek az adott településen nem szerelünk, ezzel versenyelőnyt képezve számukra, cserébe folyamatosan kapunk munkát. Ez a nyáron nagyon jól ment, csak náluk dolgoztunk heti 3-4 napot. Októberben befejeztünk náluk egy nagy projektet, viszont azóta sincs semmi. Amikor kontaktolunk, hogy leadjam az aktuális havi ráérésem, azt a választ kapom, hogy előtte egy héttel beszéljünk. És amikor elérkezik az időpont különböző nevetséges indokkal mondják le a munkát. Kb. havi 600.000 Ft-ot buktam azon, hogy nem vállaltam más munkát az adott hónapokban október óta azokra a hetekre, amikről egyeztettünk. Azt gondoltam, hogy mi is legalább annyira fontos partnerük vagyunk, mint Ők nekünk. Tanulópénznek persze megfelel. Konkrét, fix dátum nélkül nem zárom le azokat a napokat amikor egyébként szabad lennék, illetve elfelejtjük a kizárólagosságot. Természetesen, ha igényt tartanak ránk, akkor megyünk dolgozni hozzájuk, viszont emelni fogom a tarifát. Nem azért, hogy visszahozzam, ami kiesett miattuk, de azért egy ilyen kis vállalkozás szempontjából az a 2-3 millió forint hiányzik az éves bevételből még akkor is, ha csak forgó tőkeként tekintünk rá.

 

  1. Egy logisztikai cégnél nyertünk egy informatikai hálózatépítési munkát és bevontam az egyik “barátom” cégét is

Nekem nem volt emberem, és mivel neki volt és fel is ajánlotta őket is, nem is hívtam magam mellé másokat

Az a munka hozott ugyanabban az épületben további két munkát.

Megegyeztünk, hogy mindennek a fele-fele

Tehát a nyereségnek is és a költségeknek is

Megkérdezte, mi lenne, ha az ő cége szerződne le, mint kivitelező, mert neki már úgyis mindegy az az év pénzügyi szempontból

Mondtam neki, legyen persze.

Aztán az lett a vége, hogy a végelszámolást hónapokig odázta, majd azt mondta, hogy nem fizeti ki az 5.3M Ft-tot, mert csak az eredeti első nagy megrendelésre ráztunk kezet.

És ezen felül egyfolytában ki akarta túrni onnan azt a srácot, aki az egész munkát hozta nekem. Ott ásott alá, ahol csak tudott.

3 hónapig vedeltem. Ma is csak azt tudom kívánni neki, hogy fürödjön lávában

 

 

  1. Generálos” szívatott meg kihasználva a tapasztalatlanságomat. Csaknem 3,5 m forintot nem fizetett ki. Több munkafolyamatba való belekezdéssel, anyagot persze ő szerezte be, és így mindennek csak az 50 % át tudtuk megcsinálni (a szerződésben 60% után fizetett volna) mert mikor szoltam neki, hogy kell zsalukő, másnap hozatott tetőszigetelést mikor az is elfogyott hozatott lépésállót, mikor az elfogyott akkor sódert és cementet, hogy betonozzuk a meglévő zsalukövet. tapasztalatlanságomból eredően tanulópénz volt, de a másik 2 emberem megélhetésével is játszott. egy utolsó féreg ember.

Szerencsére volt tartalék pénzem tehát nálam az emberek kifizetése megtörtént, de sajnos elkellett küldenem őket.

Szerencsére látom, hogy hogyan alakul azóta az élete, az utolsó jó kívánságaim hatottak úgy érzem.

 

Vagyis pro és kontra van minden esetben. Kérdés, hogy szeretnénk-e ez ellen tenni, és összefogni.

 

Már páran elkezdtük gyere közénk, tarts velünk az úton.https://www.facebook.com/megbizhatoszakik/

 

“Ami egynek lehetetlen több embernek lehetséges.”  “Ne várj másra te tegyél ellene Itt és Most”