Ingatlan birtokba adás-birtokbavétel

 

Ha már kiválasztottad a megfelelő ingatlant, megegyeztél a tulajjal, elintéztél mindent a hivatalban, ha szükséges hitelt vettél fel és kiegyenlítetted a vételárát, jön a birtokba adás-birtokbavétel.

 

Mire figyelj?

Az adásvételi szerződésben benne szokott lenni a birtokbaadás végső határideje, azzal a kitétellel, hogy korábbi időpontban is megegyezhetnek a felek, ha mindegyikük hozzárjárul, és 3 munkanappal előtte jelzi a szándékát.

Érdemes azt is belefoglalni a szerződésbe, hogy ha a birtokbaadás nem történik meg a kijelölt határidőig, akkor az eladót kötbér terheli, általában 5000Ft/nap.

A birtokbaadás feltétele szokott lenni, hogy tehermentes, kiürített állapotban adja át az eladó a vevőnek az ingatlant. A tehermentességet érdemes ellenőrizni a tulajdoni lapon, illetve banki ajánlást is lehet kérni az eladótól.

Érdemes a szerződésben reális időt szabni az eladónak, hogy kiüríthesse az inagtlant. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy az eladó újabb és újabb határidőt kér, a mi jóindulatunkra hivatkozva. Így lehetséges olyan eset, hogy az eladó még hónapokkal a birtokbaadás dátuma után is ki-be jár az ingatlanban, zavarva a ház/lakás használatát, és rosszabb esetben még kulcsa is van otthonunkhoz.

Arra is figyelni kell, hogy ami megállapodásszerint ott marad az ingatlanban, az tényleg ott is maradjon. Érdemes az adásvételi szeződésben lefektetni ezeket a tárgyakat/berendezéseket, majd az átadáskor leltár szerint felvenni a birtokbaadási jegyzőkönyv mellékleteként.

Az egész ügylet alapdokumentuma a birtokbaadási jegyzőkönyv. Ma már nagyon jó mintákat lehet letölteni internetről, kiegészítve a számunkra fontos dolgokkal.

 

A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a következő adatokat:

-eladó-vevő adatai

-utalás arra, hogy a vevő a vételárat maradéktalanul kiegyenlíti

-az eladó tehermentes, kiürített állapotban adja át ingatlanát

-a birtokbaadás dátuma

-az aznapi mérőóra állások

-utalás arra,hogy a birtokbaadás napjáig az eladó fogja kiegyenlíteni a közüzemi számlákat, illetve a kommunális adó megfizetésének kötelezettsége következő év január 1-től terheli a vevőt

-az eladó új címe, ahova a közüzemi elszámoló számlákat várja

Ezt még ki lehet egészíteni igény szerint.

 

Fontos,hogy a mérőórákról fényképeket is készítsünk és azokat őrizzük meg, az esetleges vitás helyzetek elkerülése miatt.

A szolgáltatóknak szokott lenni tulajdonosváltásra vonatkozó átadás-átvételi jegyzőkönyve, ezeket érdemes a honlapjáról letölteni, kitölteni és aláiratni az eladóval. Ezeket aztán emailben elküldhetjük a szolgáltatónak, ők pedig megküldik számunkra a szerződést, az eladónak pedig az elszámoló számlát.

 

Fontos, hogy átadáskor kipróbáljuk működik-a bojler, a kazán. Akár nyári 40C-ban is kérjük meg az eladót, hogy kapcsolja be, és csak azután írjuk alá a birtokbaadási jegyzőkönyvet, ha az rendeltetésszerűen működik. Több vitás eset is származott abból, hogy a vevő jelezte az eladónak a birtokbaadás után, hogy nem kapcsol be a kazán, de az eladó akkor már nem volt hajlandó segíteni, kijelentette hogy nála még működött.

Végezetül kérjük el az ingatlan kulcsait, a birtokbaadási jegyzőkönyvben is rögzítsük, hogy hány db. kulcsot vettünk át.

A birtokbaadás után pedig érdemes lecserélni a zárakat. Mert ki tudja ki kapott kulcsot valamikor otthonunkhoz.

Ezután nincs más dolgunk, mint birtokbavenni új otthonunkat, megismerkedni a környékkel és a szomszédainkkal.