Interjú Dinnyés Csaba kádármesterrel

1.Mióta foglalkozol a kádár mesterséggel?

1985 ben kezdtem a tanúlmányaimat Cegléden. Már 1986 nyarától dolgozgattam otthon. 1988 ban le tettem a sikeres szakmunkás vizsgát. Mi voltunk az utólsó előtti kádár osztály. Tehát 1989 óta nincs kádár képzés. 1993 ban letettem a mester vizsgát is ugyan ott Cegléden, Dávid József kádár mesternél sikeresen. 1993 tól vagyok vállalkozó. 5. generációs kádár vagyok a családba, és remélem át tudom adni a fiamnak.

2.Valójában egy kádár mesternek mihez kell értenie?Mivel is foglalkozik egy kádár mester?

Igazából egy kádár nak az összes létező edényt, és edény formát meg kell tudni csinálni. Gondolok most olyanokra, hogy hordó, lévóka, puttony, kármentő, kút veder, rajnai kanna, és még sorolhatnám a rengeteg fajta, alak, és méretű edényt.

3.Dézsafüdök, hogyan készülnek?

Nálam a termékek, legyen az dézsa fűrdő, vagy bármilyen fajta termék, a lehető legnagyobb hozzá értéssel, és ada adással készülnek. Én igyekszem mindíg olyan munkát ki adni a kezemből, amit Én is szívesen meg vásárólnák, hogy ha adott fordított helyzetben lennék.

4.Milyen anyagokat használsz fel elkészítéséhez?

Alap anyag fajták szerint: szibériai borovi fenyő, szibériai vörösfenyő, tölgy, akác, és thermo wood szibériai borovi fenyö.

5.Egy jól működő dézsafürdő ismérvei?

Ez nagyon általános, de egyben nagyon kényes kérdés. Az a helyzet, hogy ha bárki akar is dézsa fürdőt vásárólni, Én mindenképpen javaslom a személyes találkozást, ha meg oldható. Sokkal könnyebb a döntés, ha ott van, látja, érzékeli, meg foghatja, kérdéseket lehet feltenni egyből a termék mellett a gyártónak.

6.A vízcserét hogyan lehet megoldani?

A víz cserére kettő megoldás létezik. Egyik a szivattyús, másik pedig a le folyó beszerelése.

7.Kémiai fertőtlenítést kell-e használni víztisztításakor?

A dézsa fürdőzésnek pont az a lényege, hogy nem vegyszeres vízben hajtjuk azt végre. Semmilyen fajta vegyszert nem szabad beletenni. Akkor ennyi erővel el mehetnénk strandra is. A lényeg, hogy a dézsába lévő megfelelő só mennyiség nem engedi zöldülni, nyálkásodni, büdösödni a dézsába lévő vizet.

8.Milyen időszakokban hogyan tisztítsam a fürdődézsát?

Ez használat függő. Én azt szoktam javasólni, hogy ha van kisgyermek, vagy gyermekek a családban akkor negyed évente. Ha csak felnőttek használják, akkor fél évente elegendő. De még egyszer mondom, hogy használat függő.

9.Mivel szokták füteni a dézsát, hány fokosra érdemes felfüteni?

A dézsa fűrdőt általában, és nagy többséggel fával szokták fel fűteni. De szokták kérni még elektromos, és gáz fűtési rendszerrel is.

10.Milyen hosszú az élettartalma egy jól elkészített dézsának?

Egy szibériai borovi fenyőből gyártott dézsa fűrdő 20 év környéke, viszont egy thermo wood anyagból készült termék akár 50+ is kibír. Ugyan is ez egy különleges eljárás. Maga a fa anyagot magas 180-200 c° hőfokon kezelik. A kezelés folytán az anyagban össze égnek a kapilláris edénykék, ( ezek szállítják a vizet, tápanyagot a fa belsejében ) és nem képesek, vagy csak nagyon csekély mennyiségben vizet felszívni. Innentől nincs száradás, dagadás, vetemedés. Viszont nagyon pontos, és precíz munkát igényel ezen termékek gyártása.

11.Milyen extrákkal tudjuk kiegészíteni dézsafürdőnket?

Extrák lehetnek: dézsa ponyva, elektromos fűtés, gáz fűtés, világítás, pezsgőfürdő kialakítása.

12.Mivel foglalkozol dézsafürdőkön kívül mint kádár mester?

A munkám 60-70% dézsa gyártás. A többit merülő dézsák, és szaunák teszik ki. Ezt hívom Én wellness részlegnek. Idén nagyon szeretném el indítani a szaniter részleg protótipusainak a gyártását. Ezek külömböző alakú, és méretű fűrdő kádak, illetve mosdók lesznek. Ehhez is nagy reményeket fűzök.

A szakembert már honlapunkon is eléred: https://ingatlanszaki.com/szakemberkereso/dinnyes-csaba-furdodezsa-kadar-mester/

A mester pár munkája: