Interjú Nyárfádi Péterrel a Szombati és Társa Kft.értékesítési vezetőjével

1.Mióta foglalkoztok kerti bútorokkal, filagórákkal?.

Családi vállalkozásként kezdtünk, 1996 -ban még csak kerti garnitúrákat gyártottunk. A vállalkozás 1997. május 1-én Sopronban mutatkozott be a hivatalosan első kerti garnitúráival. A sikeres soproni kiállításra alapozva 97’ nyarára legyártottuk az első kerti kiülő (szaletli, filagória) prototípusát, majd 1998 júniusában Békéscsabán mutattuk be először hivatalosan a sorozatgyártásban legyártott filagóriáikat. Kezdetben 2, majd 1999-től 3 típussal jártuk az ország nevesebb, nívósabb expóit, kiállításait.

2.Hogyan indult és miért pont ezekkel a termékekkel kezdetek el foglalkozni?

A vállalkozás megalapítói: Szombati János és felesége Anna. János gyerekkorától foglalkozott asztalos munkákkal, bútorgyárban szerzett tapasztalatot. A csabai nagyvállalat megszűnését követően, pár év kihagyás után, amit állattenyésztéssel töltött, újra vonzotta a fa, a fűrészpor illata. Először kisebb fa dísztárgyakkal piacozott, majd visszatért a kerti garnitúrák kisipari gyártásához. Innen fejlődtünk az évek alatt a jelenlegi szintre!

3.Mi is az a filagóra?

Ide csak a Wiki szótárat tudom idézni :-D ez a megfogalmazás tökéletesen leírja, mi is, mire való egy filagória:

Filagória (főnév) Kerti házikó, amely szabadon áll, oldalt rendszerint nyitott. Lécekből rendszerint rácsszerűen kiképzett és kúszónövénnyel befuttatott, szellős, ajtó nélküli, egyetlen helyiségből álló kis kerti építmény, amely főleg árnyas pihenőhelyül használatos.

A családtagok nyaranta legtöbbször a filagóriában hűsöltek. A filagóriában voltak székek és asztalok, így néha ott is uzsonnáztak. A nagypapa a filagóriában szundított, ha jó idő volt.

4.Hol használhatóak?

Szinte bárhol, ahol pihenni szeretnénk! Vittünk már az évek alatt természetesen rengeteg családi házhoz a kertbe, de intézmények (óvodák, iskolák, gimnáziumok) is rendeltek már tőlünk. Extrém elhelyezésű pavilonjaink is vannak, pl: lapostetős garázs tetejére, kétszintes kocsibeálló felső részére, tető teraszra (svájc), illetve építettünk már olyan pavilont is, melyet egy fa köré kellett elhelyezzünk!

 

5.Miből készülnek?

Mondhatom, hogy különleges az anyagfelhasználásunk, hiszen mi a teljes pavilont fenyőfából készítjük, a tartó szerkezeteket és a héjazatot is. Egyedi fazsindelyes fedést alkalmazunk!

  1. ua. 

7 Rendezvényeken is szoktatok velük részt venni?

Szinte csak azokon. Mivel így indult, ez régi hagyományunk. Jelenleg három országban (Magyarország, Szlovákia (10év), Horvátország (3 év)) vagyunk jelen. Évente 30-45 különféle kiállításon, fesztiválon mutatjuk be a termékeinket. A jelen helyzetben viszont csak az online megjelenéseinkre támaszkodhatunk, körülbelül 2 éve van komolyabb facebook oldalunk, insta, youtube csatornánk és céges blogunk is.

 

8.Szerintetek milyen egy jól felszerelt kert?

Az alatt a 11 év alatt, mióta személyesen én is bekerültem a cég életébe, mondhatom, hogy szinte mindent láttam. Egy jól felszerelt kertben szerintem minden van, ami a tulajdonosának kell :-D Mások az igényeink, amik ráadásul életkor és családi állapot szerint szintén eltérőek lehetnek. Nehéz erre jó választ adni, de azt hiszem, egy jól felszerelt kertben biztos hogy van egy filagória :-D

 9.Ti milyen bútorokat ajánlanátok egy kertbe?

Ez olyan hosszú válasz, hogy írtunk egy blog cikket a honlapunkra ezzel kapcsolatban. (http://www.szombatibutor.com/2019/04/16/milyen-burkolat-kell-a-kerti-pavilon-ala/)

Konkrétan a mi filagóriáinkat bármilyen fogadó burkolatra rakhatjuk, így könnyebb arra válaszolni, hogy mire nem ajánlom!

Ha valaki csak a gyepre szeretné elhelyezni, készülnie kell rá, hogy rövid időn belül a fű ki fog kopni a pavilon alól. Illetve hosszú távon a fa szerkezetnek sem tesz jót a folyamatos nedvesség. Így én ezt nem ajánlom.

10.Ti is szerelitek a bútorokat, vagy a megrendelőkre bizzátok azt?

Ahogyan a megrendelő kéri. Helyzettől függően három alap eset van: 1.Azonnal szereljük a szállításkor a pavilonokat 2. Előfúrva, lapra szerelve lepakoljuk és később visszamegyünk összeszerelni (pl.  a talajelőkészítést még nem fejezték be), 3. Előfúrva lepakoljuk a filagóriát és a vásárló a honlapunkon található összeszerelési útmutató segítségével később összeszereli magának!

11.Mit mondanál annak a megrendelőnek, aki titeket keresne?

Ha ezt a cikket olvassa, akkor azt, hogy megtalált! Egyébként én mindig azt szoktam mondani, hogy nem az a lényeg, hogy kitől vásárol, hanem, hogy neki megfelelő, az igényeinek jó legyen. Én attól nem leszek boldogabb, hogy eladok még 10 pavilont. Boldog attól leszek, ha egy – két év után találkozunk egy rendezvényen, és odaköszönnek, mesélnek, beszélgetünk pár szót! Ha olyat tudok adni a vásárlómnak, amitől több lesz, amitől jobb lesz a családi élete, újra elkezdi használni a kertjét, elkezd, a barátaival, a szeretteivel több időt tölteni. Nekünk ez a fontos és szerintem a megrendelőimnek is!

 

 

Nagyon köszönöm a lehetőséget a megjelenésre, nagyon megtisztelő volt.

Köszönettel

Nyárfádi Péter

+36 70 63 33 326

Szombati és Társa Kft.

www.szombatibutor.com