Kell-e nekünk belsőépítész?

Amikor új házba vagy lakásba költözünk, egyértelmű, hogy az épületet építész tervezi meg. Ha már van építészünk, vajon kell-e nekünk belsőépítész is?

Az építész a helyi környezeti adottságoknak és előírásoknak megfelelően megtervezte az épületet. Kialakította a belső térkapcsolatokat és kiosztotta a helyiségeket – a belső terek megtervezése azonban már nem az ő feladata.

A belsőépítész lesz az, aki (akár újépítésű, akár átalakítandó a lakásunk) a mi igényeinket figyelembe véve ránk szabja az otthonunkat. De mit is jelent ez pontosan?

A belsőépítész egy beszélgetés során felméri az elképzeléseinket és az egyéni kívánságainkat. Kicsit belepillant a mindennapi életünkbe, esetleg a későbbi terveinkbe – persze csak olyan mélységben, amennyire ezt a lakás kialakítása igényli. Ha kialakult az alapkoncepció, a tökéletes helykihasználás érdekében a belsőépítész falakat mozgat (optimális esetben csak papíron, én pl. elég nehezen boldogulok a bontókalapáccsal), ajtókat forgat át, ha kell, átszabja a helyiségkapcsolatokat és -méreteket.

Én mindig azt szoktam javasolni, hogy a terveket érdemes legalább egy konzultáció erejéig megmutatni egy belsőépítésznek, lehetőleg még a kivitelezés megkezdése előtt, leginkább azért, mert egy jó belsőépítész sok olyan dolgot észrevesz a terven, amire egy laikus esetleg nem is gondol. Észreveszi, ha rossz a konyhában a technológiai sorrend, túl szűk egy folyosó, ha rossz irányba nyílik egy ajtó vagy csak kényelmetlenül rendezhető be egy szoba. Legjobb esetben a konzultáció során megnyugodhatunk, hogy a terv rendben van, és neki lehet állni a kivitelezésnek. Ha viszont találunk még módosítanivalókat, akkor még időben vagyunk a változtatásokhoz és később nagyon hálásak leszünk magunknak.

A térszervezésen túl is segítségünkre lehet egy belsőépítész. Megtervezi nekünk a konyhát, a beépített bútorokat, az álmennyezetet, a világítást. Segít kitalálni, milyen bútorok kerüljenek be a szobákba, és ehhez igazítja a lámpák helyét és az elektromos kiállásokat is. Ha már funkcionálisan minden működik, segít az összhang kialakításában is. Burkolatokat, falfestéket, tapétát választ, az ízlésünket tükröző bútorokat, lámpákat keres nekünk. Természetesen egy jó belsőépítész figyelembe veszi az anyagi lehetőségeinket is, hogy ne csak álmodozni tudjunk a számunkra tökéletes otthonról, de meg is tudjuk valósítani.

Forrás: https://montazsblog.wordpress.com/2019/12/02/az-alapkerdes/#more-3921