Mi az a kemence és hogy működik?

Bizonyára sokan élték át a tűz varázsát, testet melengető, szívet-lelket gyönyörködtető hatását. Aki szeretne valamilyen tüzelőberendezést kialakítani az üdülőtelkén, hétvégi házában, kertjében, aki szeretné megtapasztalnia fatüzeléssel készült ételek különleges zamatát ízvilágát erre a legjobb megoldás a Kemence.
Működése az első kéményes változatainak, a hideg levegőt az ajtó alsó részén illetve a parázsaknán keresztül beszívja, ezáltal a boltozat felsőrészében összegyűlt forró el nem égett gázok oxigénhez jutnak, elégnek, hőt termelnek, jobban kitágulnak és az elég könnyű gázok távoznak a kéményen át. A nehezebb gázok a hideg levegővel visszafordulnak és így megindul egy lassú cirkuláció.
Fontos megjegyezni, hogy a kemencék a fa minőségére, fajtájára nem érzékenyek. Így különösen alkalmasak a ház körül felelhető fa hulladékok, faipari mezőgazdasági melléktermékek felhasználására.
A kemence hőmérséklete a bevitt tüzelőanyag mennyiségével szabályozható. A kellő famennyiség megválasztása a különböző sütési folyamatokhoz leginkább tapasztalati úton elsajátíthatók.
A kemencében bármit süthetünk, főzhetünk. Meleget ad, táplál bennünket. A lassan kihűlő kemencében gyümölcsöt aszalhatunk.
A kemencében kétféleképpen is süthetünk. Az egyik lehetőség, hogy hagyományosan módon 2-3 órán át lassú tüzeléssel felfűtjük a kemencét a kívánt hőfokra, majd a hamut kivesszük és betesszük a kívánt finomságokat.
A másik lehetőség, hogy a kemencében, parázs mellett sütjük készre az ételt pár perc alatt. Ilyen étel a pizza, a töki pompos és társai.

A kemence hiába ősi sütő szerkezet, a mai legmodernebb sütők sem tudják felvenni vele a versenyt.

A kemence hőmérséklete a bevitt tüzelőanyag mennyiségével szabályozható. A kellő famennyiség megválasztása a különböző sütési
folyamatokhoz leginkább tapasztalati úton elsajátíthatók.

Forrás: https://kemenceepites-teglaszeleteles.hu/