Miért árazom túl az ingatlanomat

Sokan túl árazzák ingatlanukat a piacon, de miért is? Gondoltam pár gondolatot összeszedek hozzá.

 

-Emberi kötődés: Tudom mit csináltattam az ingatlanon, mennyibe is került az, de valójában más is észreveszi ezt. Van, amikor frissen festett ingatlant az új tulaj átfestet, vagy a falakat helyezi át máshogy. Ha pedig bútorokat is eladunk hozzá, kell-e neki a bútor-ha igen mennyit ad érte, ha nem kinek tudom és mennyiért eladni.

-Piaci boom: Na igen sokan ezt mondják, és látjuk is az árak most elég magasak, de valóban a mi ház árunk is az egekbe van? Érdemes átgondolni és átnézni a környéken lévő hasonló ingatlanok árát, és alámenni 5-10%al. Egyből versenyhelyzetbe leszünk-várhatóan 1 hónapon belül eladod ingatlanod.

-Mit akarok venni: Na ez is egy fontos kérdést vet fel. Vagyis érdekli-e a vevőt én mennyiért szeretnék ingatlanhoz jutni? Valószínűleg nem, inkább maradjunk a realitás talaján. Ha minőségibb ingatlant szeretnénk venni, vegyük számításba a csokkot, babaváró hitelt, egyéb támogatásokat. Ehhez pedig kérjünk szakember segítségét.

-Ingatlanos tanácsa: Na ezen is szokott bukni sok dolog. Sajnos ahogy minden szakmába, itt is van olyan aki nem képviseli megfelelően a szakmáját (ha ingatlanos mellett döntesz, mindig tájékozódj előtte ki az és mit képvisel). Volt olyan eset amikor dupla árat javasolt, gondolom a jó jutalék reményében-azóta is árulják az adott ingatlant. Kérdés felmerül ilyenkor, ha kevesebb jutalékot venne ki, de gyorsan eladná nem lenne jó mindenkinek?

-Hitel kiváltás miatt: Nehéz helyzetbe, mindenki szeretné abból kikerülni, de valójában, ha nem tudom teljesen kifizetni, de el tudom adni az ingatlant-ezáltal kicsit fellélegzek, nem jobb mintha nem tudom és esetleg a végrehajtók folyamat zaklatnak?

-Mert van csok: Így van, de azon valójában használt ingatlant szeretnének vásárolni. Sokan új építésű ingatlanokat keresnek vagy nagyon jó helyen lévő-jó áron lévő felújítandót. Te rendelkezel ilyennel?

-Alkudni fognak: Így van az eladó drágában szeretné eladni a vevő olcsóbban szeretne hozzájutni. Ilyenkor mindig az arany középút a helyes. Általában, ha 500.000el többért felrakod és engedsz belőle akkor is a pénzednél vagy és a vevő is örül, hogy jól jár. Vagyis így mindkét félnek jó üzlet.

Megoldás: Gondold át mindezeket. Illetve azt is milyen állapotban van ingatlanod-mert ott jön a matek, vagyis a számolgatás. Amit én mindig figyeltem az elhelyezkedésen kívül a tető-víz-gáz állapota, nyílászáró állapota. De sokan a villany és a szigetelést is átnézik és kalkulálnak. Ha felújítom mennyibe fog ez a végén kerülni. Te nem így tennél?

Vagyis gondolkozz és láss vevőként.

Ha pedig egyedül nehezen megy az árazás, vedd igénybe értékbecslő segítségét.

Ha hasznos infókat szeretnél megtudni, csatlakozz facebook oldalunkhoz: https://www.facebook.com/Ingatlanszaki/