Miért magasak az építőanyag árak?

Érezhetően emelkedtek az építőanyagok árak az utóbbi időben, bár az egyes építőanyagok ár növekedések között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

Az árak növekedésének oka a 2008 válságtól indul, innen kezdődhet elindulni szép lassan az építőipar felfutása, a szakember hiány, a különböző intézkedések hatására, mára húzó ágazat lett Magyarországon. Természetesen nagyban befolyásolják külső tényezők euro árfolyam változás, sok cégnek külföldön van a központja, vagy külföldről szállítanak be árut. Na és persze a kereslet és a kínálat alakulása is, sok magyar az utóbbi időben inkább válassza a minőséget, mint a noname termékeket szerencsére, sőt a szakemberek nagy része is csak ilyen termékeket szeretne használni a könnyebb kivitelezés és garanciális okok miatt.

Az építőanyag piacon jellemzően amúgy verseny helyzet van, ezért a minőség-ár értékre egyre jobban figyelnek a cégek. Sok kivitelezésnél már nem az építőanyagban keresendő a hiba, hanem a kivitelezőben.

Árak, amik nőttek Gki kimutatás szerint: cement, mész, gipsz, parketta, fa és épületgépész anyagok, nyílászárók és különböző műanyag kiegészítők árai.

Amik csökkenést mutatnak egyelőre: tégla, égetett anyagok, betontermékek.

Vagyis az adatok alapján a szerkezetek építésének ára változhat olcsóbbá, illetve kivitelezőnek nyereségessebbé. Míg a befejező részek drágábbak lesznek, mint a megrendelőnek, mint a kivitelezőnek.

Pár szakembert is megkérdeztem a kérdésben:

-Szerintem nagyon magasak én idén 2 szer nem tudtam ugyanannyiért homlokzat szigetelést venni, mindig drágább volt.

-5-8% os áremelkedés várható. A szigetelés pedig 3 havonta emelkedik minden évben. A minimálbér emelésének a mértéke határozza meg a pontos áremelkedést.

-Sajnos, a magas euró árfolyam mindent befolyásol.

Ha tetszett cikkünk kövesd honlapunk mellett facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/Ingatlanszaki/

Illetve kövesd Youtoube csatornánkat, ahol személyesen is próbálok veletek megosztani információkat: https://www.youtube.com/channel/UCw9Bw79LE6Pf_4-BXhb-O3A

Ha elakadsz a szakemberkeresésben és segítségre lenne szükséged: https://ingatlanszaki.com/epitkezzen-az-ingatlanszakival/