Mire figyeljen egy kezdő vállalkozó!

Minden vállalkozó életében az első lépések megtételei a legnehezebbek. Ezért készítettem ezt a cikket, amely segítségül lehet a vállalkozást indítóknak.

Érdemes átgondolni legelőször mit szeretnék, mire vagyok képes. E nélkül hamar kedvünket szegjük, mert a vállalkozás néha nehéz, kitartást, türelmet igényel. Majd, ha meg van akkor érdemes egy víziót, célt keresni ameddig el szeretnénk jutni. Kezdetben érdemes kisebb célokat kitűzni, majd ezeket az első sikerek után fokozatosan növelni, és építeni a vállalkozásunkat.

A víziók után, lássuk meg a valóságot, érdemes kutatni célpiacot átnézni, megnézni kiknek szeretnénk eladni, megkérdezni őket szeretnék-e a szolgáltatásunkat. És persze megkérdezni, mik a konkurencia gyengeségei, mit szeretnének máshogy látni a megrendelőink.

Megnézni a konkurenciát ő, hogy csinálja, kutatni, hogy mi hogyan csinálnánk jobban, mik a szokások az adott területen.

Árajánlatokat bekérni mind futártól, mind pénzügyi szolgáltatótól, mind kereskedőtől, ha terméket szeretnénk eladni, ha szolgáltatást az kicsit egyszerűbb.

Megnézni mik a vállalkozás költségei: alapítás díja, adók, internetszámla, telefonszámla, könyvelő díja, bankköltség, reklámok, utazási költség, kamarai hozzájárulás, eszköz költségek, na és persze a mi munkabérünk.

Árazás nagyon fontos, mekkora árrést tudok rárakni az árumra, szolgáltatásomra úgy, hogy a fenti költségek meg legyenek, és a konkurenciánál sem legyek drágább. A vásárlók sokszor ár érzékenyek.

Érdemes egy egyszerűbb üzleti tervet is készíteni magunknak kiadás-bevétel oldalról is áttekinteni a kiadásokat, és megnézni, hogyan tudjuk profitábilissá tenni cégünket.

Milyen cégforma lenne előnyös nekünk: Egyéni vállalkozás, Bt, kft érdemes egy könyvelővel mindenképp beszélni a választáskor.

Pár gondolat már működő vállalkozóktól:

-Ne dolgozzon túl olcsón! Munka jut bőven mindenkinek, érdeklődjön a piacon az árak felől!

-Látsd meg a határaidat, egyedül nem lehet világot hódítani!

-Bátrabban és pozitívabb hozzáállással merj belevágni abba, amit elképzeltél és fejleszt magad ameddig bírod, de ne menjen a család rovására mert azt az időt nem biztos, hogy bármi pótolhatja!

-Azt mondanám, hogy türelem rózsát terem. Nem megy az olyan gyorsan, mint ahogy azt hiszik egyesek. Mindenhez idő kell.

-Álmodj valamit és csináld és soha ne add fel. Törekedj arra, hogy a legjobb legyél, de a saját erőből és ne más eltaposásával.  Amikor valaki azt mondja, hogy ezt nem lehet megcsinálni mutasd meg neki, hogy meglehet.

-Ha nem egyszemélyes a vállalkozás, mindenképpen el kell érni, hogy a feladatokat meg tudja a tulajdonos osztani, mert ha valaki egyedül csinál mindent, egyrészt belerokkan, másrészt és ezt sajnos most aztán több helyen is láttam, ha valaki megbetegszik, lehúzhatja a rolót, vagy kidob több évet, amit felépített. A határainkat érdemes felbecsülni mindenképpen.

-A legnagyobb súlyt az üzleti gondolkodásmód elsajátítására tenném, 33 év után is az ebben való hiányosságaim okozzák a legtöbb problémát.

-Üzleti terv, márka könyv. Ez az alapja a pénzügyi kérdéseknek és a marketingnek. Ha ezek rendesen össze vannak rakva és látszik merre van az előre, akkor már csak kitartás kell. És persze folyamatos monitoring. A saját szakma ismerete és jó problémamegoldó képesség evidens. Az nyilván az alapja az egésznek.

Nem egyszerű a vállalkozói élet, teljes embert kíván, na és kitartást. Ha csak a pénzt látod benne, és nem úgy tekintesz rá, mint egy útra szerintem ne kezd bele, hamar abbahagyod, és lehet testileg-lelkileg meg viselnek a benne lévő nehézségek és kudarcok. Ha viszont elszántad magad, és ezt szeretnéd csinálni hajrá, a kitartást mindig siker koronázza.