Munkavédelem fontossága!

A munkavédelemről legtöbbünknek az ellenőrzés és a bírság jut eszébe. Azonban ennél többről van szó. Miért lehet fontos a munkavédelem, azon túl, hogy megússzuk a bírságokat? 

Egy vállalkozás termelékeny és balesetmentes működéséhez feltétlenül szükség van a munkavédelmi előírások betartására és a munkabiztonság kialakítására. A munkabiztonság kialakítása rendkívül fontos annak érdekében, hogy a munkavállalók biztonságban végezhessék mindennapi tevékenységeiket.

A munkavédelem két fő csoportra osztható fel: a munkabiztonságra és a munkaegészségügyre.

A munkavédelem törvények és jogszabályok előírásaiban került szabályozásra, mely szabályok betartása a munkáltatók és a munkavállalók számára is kötelező.

A szabályok betartását ellenőrzik, és komoly birságra számíthatnak, akik ezeket megszegik. Nem csak a várható birság nagysága miatt szükséges, hanem személyes érdekünk is a munkavédelemi előírások megtartása.

Fontosak a rendszeresen megtartott munka és balesetvédelmi oktatások, a munkavégzésekhez előírt védőfelszerelés megléte és azok szakszerű használata. A védőfelszerelések beszerzése ma már nem ütközik nehézségbe, nagyszámú cég kínál munkavédelmi termékeket.

Célszerű a munkavédelemmel foglalkozó szakember alkalmazása vagy olyan külső vállalkozó megbízása, aki támogatja a vállalkozást a sokféle előírás, szabály betartásában. Így nemcsak a büntetés kerülhető el, hanem a dolgozók is a legnagyobb biztonságban végezhetik a munkájukat. A munkavédelmi előírások maradéktalan betartása az egészség megóvása érdekében elengedhetetlen. A munkahelyi balesetek nagy része elkerülhető a munkavédelemi előírások szigorú figyelembevételével.

Minden esetben, mikor valaki új munkahelyre érkezik, és még nem ismeri az ottani körülményeket, gépeket és követelményeket, kötelező oktatásban és tájékoztatásban részesíteni, illetve a munkáltatónak megfelelő munkaruhát és egyéb munkavédelmi eszközöket is biztosítania kell számára.

A munkavállaló köteles a kapott munkavédelmi ruhát és eszközöket az egész munkavégzés során viselni és használni. Munkavédelmi eszközök lehetnek védőfelszerelések, műszaki eszközök és az egyéb higiénés eszközök is, melyek a feladatok ellátásához szükségesek.

A munkavédelemi szakember feladata a munkakörülmények elbírálása, például megfelelő hőmérséklet biztosítása, vagy a szennyezett levegő felismerése és eltávolítása. A munkavédelmi szabályok konkrét betartandó értékeket rögzítenek. Ilyen lehet például a különféle munkavégzéshez szükséges munkavédelmi felszerelés pontos leírása.

Munkavédelmi oktatást kell tartani: 

  1. Munkába álláskor
  2. Munkahely, munkakörnyezet változtatáskor
  3. Új munkaeszköz behelyezésekor
  4. Időszakonként
  5. Rendkívüli oktatás

A munkavédelem és munkabiztonság egyik fő pillére, a munkavédelmi ruházat. A munkaruházat a védelmet szolgálja. A munkaruha segít megelőzni a balesetet, sérült, és véd a szennyeződéstől, fertőzéstől is. A hétköznapi szóhasználat nem tesz különbséget a munkaruha és a védőruha között, ezt inkább a munkavégzés jellege különbözteti meg.

A munkaruházat tehát a védelmet szolgálja, ezért fontos, hogy a munkába állás egyik állomása, még a munkavégzés megkezdése előtt az, hogy átvesszük a munkaruhát. A munkaruha összeállításánál és kiválasztásánál figyelembe kell venni a munka jellegét, a munkavégzés körülményeit, esetleg az időjáráshoz, évszakokhoz is igazodni kell. Azt, hogy egy munkahelyen a dolgozóknak munkaruhát vagy minősített védőruhát kell biztosítani minden esetben az adott munkahelyen fennálló munkakörülmények által támasztott követelmények határozzák meg.

Azt, hogy milyen munkaruhára van szükség, a munka jellege és a körülmények határozzák meg. A munkaruha árát az anyag minősége, teljesítménye, a dizájn, az egyedisége és a funkcionalitása határozza meg. A munkaruházat is a baleset megelőzést szolgálja, ezért a költségei abszolút a megtérülő költség kategóriába sorolhatóak.

Munkavédelmi termékekért, és szaktanácsadásért keresse webshopunkat: https://www.ingatlanszaki-webaruhaz.hu/