Munkavédelmi cipőkről röviden

Nagyon sokszor hallani munkahelyi balesetekről, és a munkavédelmi eszközök hiányáról, vagy annak rossz minőségéről.

Ez cipőben sincsen másként, a jó minőségű munkavédelmi cipő, bakancs, szandál sokszor egy súlyos lábsérüléstől óvhatja meg a lábunkat.

De természetesen a munkavédelmi cipőknél fontos tény azok kényelmes viselete, főleg abban az esetben, ha egész nap ebben kell járnunk. Itt a stabilitás, kisebb súly döntő fontosságú lehet.

Ezen kívül vannak cipők amik jobban szellőznek, vagy az anyag milyensége miatt kevésbé fülled bele a lábunk.

A minősítésük sem mindegy, hiszen egy munkavédelmi ellenőrzéskor erre fokozottan figyelnek.

Vannak jelölések is, mint pl. A talpátszúrás elleni védelemmel ellátott lábbeliket P-vel jelölik. A hideg és meleg elleni védelem jelölése CI és HI betűkódokkal történik. Ha egy munkacipő vízálló, akkor azt onnan tudjuk, hogy szerepel rajta a WRU jelölés. A HRO a kontakt hőhatás elleni védelmet jelenti, az A az antisztatikus képességet, a C pedig a vezetőképességet. Amennyiben a lábbeli elektromos szigetelő talppal rendelkezik, arról az IS jelzés ad tájékoztatást. Ha pedig fűtőolaj elleni védelemmel ellátott járótalppal felszerelt, akkor az FO betűkódot találjuk rajta. Sok esetben fontos, hogy a munkacipő megfelelő tartást adjon a bokának, a sarokrészen pedig elnyelje az energiát. A boka megerősített védelméről és a sarokrész energiaelnyelő képességéről az M és az AN jelzés árulkodik.

A megjelenés is fontos természetesen, de a hasznosságot ez nem pótolhatja. Nagyon sok márka próbál jó minőségű, szép cipőt létrehozni.

Betét alapján ismerünk:-

Acél betétest-

Aluminium betétest

-Kompozit betétes munkacipőt.

Itt még visszakanyarodva a kényelemhez, a méretezés sem mindegy akárcsak a többi cipőnél. Ki szeretne egy levegő, vagy egy szorító érzésű cipőben dolgozni.

Rezgéscsillapító kivitelezéseket is láthatunk már, ami tartós használat esetén nagy terhet vesz le ízületekről.

Illetve a zoknik minősége sem mindegy hiszen egy műszálas, szorosan illeszkedő, vagy egy kényelmes állagú pamut zokniban töltöd el a napodat. Azt bizonyára nem kell külön részleteznünk, hogy miért nem jó az elsőként felvázolt verzió.

Ami pedig tény, hogy minden munkakörnek más munkavédelmi cipőt lenne érdemes előírni, ahol raklapot sem húznak pl. vagy nehéz dolgok ráesése kizárt, szerintem elég lenne egy könnyített kivitelezésű cipőt használni, előírni.

Ha munkavédelmi cipőt keresel: https://www.ingatlanszaki-webaruhaz.hu/sct/862079/Munkavedelmi-cipok

Munkavédelmi bakancsok: https://www.ingatlanszaki-webaruhaz.hu/spl/375505/Munkavedelmi-bakancs

Szandálok: https://www.ingatlanszaki-webaruhaz.hu/spl/369454/Munkavedelmi-szandal

Zoknik: https://www.ingatlanszaki-webaruhaz.hu/spl/194633/Zokni