Segíthet az asztmás tüneteken egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer?

Az otthoni levegő minőségének javításával az asztmás tünetek is csökkenthetőek. Ezzel az állítással talán bárki egyetértene, de vajon az is ilyen egyértelmű-e, hogy mit is tehetünk a tisztább levegőért? Szellőztessük, vagy ne? Mit nyújthat, és hogyan működik egy korszerű hővisszanyerős szellőztetőrendszer? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni ebben a bejegyzésben.

Az asztmás tünetek kialakulásáért vélhetően a genetikai hajlam, és a környezeti tényezők kombinációja a felelős. Értelemszerűen a ebből a második az, amivel felvehetjük a kesztyűt. De vajon hogyan? A válasz egyszerűnek hat: mivel a tüneteket a légzőrendszer érzékenységéből fakadnak, ezért az irritációt kell csökkenteni. Ez megoldható mondjuk úgy, hogy egy alacsony légszennyezettségű környezetet választunk lakhelyünkként, ám mi van akkor ha ez nem kivitelezhető? Ha nem opció a városból való elköltözés?

Nem segít a szellőztetés?

Városi környezetben aligha. Szellőztetéskor a füst, por- és pollenrészecskék szabadon áramlanak be a szobába, ezek pedig egyértelműen az irritáló tényezők közé tartoznak. Ebből könnyen következtethetünk arra, hogy az ablakok zárva tartásával kezelhető a probléma. Ez talán részben igaz is, a nyílászárók fejlődésével egyre inkább kizárhatjuk a nemkívánt szennyeződéseket, csakhogy így még kedvezőbb körülményeket biztosítunk a gombák, és a poratkák számára otthonunkban. A párásodó ablakok, zárt környezet, és elhasználódott levegő mind hozzátesznek a problémához.

Jobb megoldás egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer?

Mindenképpen. Az ilyen berendezések szűrten érkező friss levegőt garantálnak az otthonunkban. Ráadásul rendkívüli módon energiahatékonyak is, ami gazdaságossá teszi az üzemeltetést. A működési elv lényege, hogy a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek télen a kiáramló elhasznált levegő hőenergiájával melegítik fel a beáramoltatott friss levegőt, nyáron pedig a kivezetett levegővel vonják el a friss levegő hőenergiáját, ezzel kellemesen hűvös levegőt juttatnak a belső légtérbe. Ez azt jelenti, hogy az ablakok kinyitása nélkül, egy szűrőrendszeren át juttathatunk kellemes hőmérsékletű, tiszta, friss levegőt otthonunkba. Egyes típusok még a befújt levegő nedvességtartalmát is optimalizálni tudják.

Bonyolult egy ilyen szellőztetőrendszer beszerelése?

Az esetek többségében egyáltalán nem. A beépítéséhez elegendő egyetlen külső határoló falat áttörni. Ennyi választja el egymástól az állandó köhögést, tüsszögést, és asztmatikus rohamokat, a nyugodt otthoni pihenéstől.

Forrás: https://airzone.hu/blog/segithet-az-asztmas-tuneteken-egy-hovisszanyeros-szelloztetorendszer/