Szakemberek mondták 2

Miért jó kikérni statikusi véleményt?

Többször találkoztam azzal, hogy már leszerződött a megbízó egy átalakításra, amikor a kivitelező bemondja, hogy de ő kér statikust. Ilyenkor ki szokott derülni, hogy az eredeti elképzelés vagy nem megvalósítható és mindent át kell tervezni, vagy kiderül, hogy sokszoros többletköltséggel jár a biztonságos megoldás.

Olyannal is találkoztam már, hogy építkezés közben elkezdtek összerepedni az új válaszfalak. Ilyenkor szintén kiderül, hogy a födém, amire falaznak nem alkalmas a többletteher viselésére és át kell alakítani az egész koncepciót, le kell bontani a megépített szerkezeteket.

Nagy Tamás Bajnok-Statikus-A Fiatal Statikus Szakosztály elnöke

A kemencékről?

Egy igazi jó kemence mindig azt adja vissza a világnak, amit képesek vagyunk elfelejteni.

Czipóth Norbert-Kemenceépítő, kőműves

 

Mitől okos egy otthon?

Az otthonunk nem attól lesz intelligens, hogy telefonról/tabletről tudjuk irányítani a LED füzért, vagy a fűtést be/ki tudjuk kapcsolni, hanem szokásainkhoz igazodva például mire hazaérünk (GPS követés alapján) felfűti/lehűti az otthonunkat, felhúzza a redőnyöket, biztosítja a külső-belső világítást, lefőzi a kedvenc kávénkat, megöntözi a kertet, bekapcsolja a kedvenc zenénket, kiszellőztet, beállítja a páratartalmat, autónk közeledtére kinyitja a kaput, nem utolsó sorban vigyáz otthonunkra, és riaszt bennünket. De ez csak pár dolog a számtalan lehetőségből.

Az OkosOtthon -előre gondolkodva- a személyre szabott program, és a szenzorok által begyűjtött adatok alapján a legoptimálisabb jelenetet állítja be előre az összes hozzárendelt vezérlő segítségével, legyen az  árnyékoló (redőny, zsaluznia), világítás (külső-belső), klíma (fűtés/hűtés), TV, audiorendszer, öntözés, riasztó, tolókapu/bejárati ajtó nyitás.

A mi rendszerünk előnye a többihez képest többek között az, hogy nem igényel bontást, így utólag is beépíthető otthonunkba, és a nagyobb központi egység programozása révén szinte csak a fantázia szab határt annak, hogy hogyan tegyük kényelmesebbé, és nem utolsó sorban gazdaságosabbá otthonunkat.

Minél komplexebb rendszer építünk ki, rákötve a hűtés, fűtés, árnyékolás, világítás, háztartási gép parkunkat annál gazdaságosabb lesz hosszabb távon, hiszen nem csak védi az otthonunkat, és ad elképzelhetetlen kényelmet, hanem segít felmérni és csökkenteni házunk energiaigényét…személyes beavatkozás nélkül.
Nyitva maradt a hűtőajtó? Aktív fogyasztásmérő érzékeli a nem szokványos energiafelhasználást, és riasztást küld telefonunkra. Melegben lehúzza a redőnyöket, segít fenntartani a hűvösebb levegőt bent, hogy aztán ne a klímának kelljen órákat mennie, hogy elviselhető legyen a benti levegő. Sötétedik, kezd kihűlni a lakás? Felhúzza a redőnyöket..de nem (csak) időpont- , hanem kinti-benti hőmérséklet/fénymennyiség alapján. Vízszivárgás van? Értesít minket bárhol vagyunk, és lezárja a főcsapot, hogy ne legyen medence az otthonunkból. Ha elmegyünk nyaralni, védi, óvja a házunkat, megöntöz a kertben helyettünk (persze, ha csak nem esik az eső), szellőztet, védi az otthonunkat a nagy melegtől, fagyástól, betörőtől, szimulálva különböző, akár véletlenszerű világítás kapcsolással, redőnymozgatással, mintha otthon lennénk, és üzenetet küld minden védett nyílászáró nyitásáról.
A rendszer annyira fejlett, hogy bizonyos eszközök akkor is kommunikálnak egymással, ha a központi vezérlő egység megsérült, vagy leállt.
Pl. a tűz-, vagy vízszivárgás riasztás esetén egy sor védekező mechanizmust önmagától képes elindítani.
Io-tec
Új irány a homestaging, szerinted hasznos? Mi az amire itt legjobban figyeltek?
Hasznosnak tartom, mert segítségével sikerül bemutatni akár egy üres falakkal rendelkező térben rejlő lehetőségeket. Egy jó állapotú ingatlan minimális költségráfordítással, előnyeit kihangsúlyozva könnyen eladhatóvá válik, illetve gyorsabban vevőre talál, az eladó megelégedettségével együtt.
A lakberendezéssel ellentétben itt nem az a cél, hogy egy megrendelő vagy egy család számára személyre szabott otthon legyen, hanem vevői szemszögből közelítve egy “személytelen”, stílusában szélesebb ízlést kiszolgáló berendezéssel bírjon.
Andok Zsuzsanna-Lakberendező-AZDesign
Ha ilyen és ehhez hasonló híreket szeretnél olvasni keresd facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/Ingatlanszaki/