AZDesign-Andok Zsuzsanna-Lakberendező

AZDesign-Andok Zsuzsanna-Lakberendező
Fejér megye, Pest megye, Somogy megye, Tolna megye
Tamási

Andok Zsuzsanna lakberendező, enteriőrtervező vagyok.

1977-ben születtem Szekszárdon.
Családommal, férjemmel és két fiammal Tamásiban élek.

Már az óvodában szék volt a jelem, ezt akkor még nem tekintettem égi jelnek.

Informatikus és közgazdász diplomával főiskolai tanulmányaim után évekig web programozóként dolgoztam. Hiányzott az alkotás öröme, a kézzel fogható alkotásé, melyet gyerekkoromban sokat műveltem: varrtam, kötöttem, rajzoltam, barkácsoltam, babaházat rendeztem be saját készítésű bútorokkal.

A saját házunk tervezése és építése során jöttem rá, hogy az igazán kreatív alkotás szabadságát a lakberendezés és a kertépítés adja számomra.

2013-ban végeztem a Junior Art Centernél, emellett kertépítő vizsgát tettem az Oktávnál.

Nincs két egyforma lakás vagy két egyforma megbízó. Tudni kell beleélni magunkat megbízónk helyébe, a fejével gondolkodni, mit is szeretne otthonként, irodaként, üzletként látni, és a végeredmény tükrözze is egyéniségét. Lakberendezőként nem elég tudatában lenni a tervezési lehetőségeknek és elveknek, kreatívan megálmodni, majd megtervezni mindenféle 3D-s programokkal, hanem tudnunk kell tárgyalni a kivitelezőkkel, kalkulálni a költségekkel, szervezni a munkálatokat, beszerezni az anyagokat.

Vonz ez a fajta sokszínűség egyetlen szakmában, mely hivatásommá vált.

A kert már csak a ráadás.

 

Andok Zsuzsanna interjú:

 

1.Mikor és hol kezdődött a lakberendezés szeretete?

Mondhatnám, hogy gyerekkoromban kezdődött, mert már akkor szerettem legóból építeni kisebb-nagyobb házakat, vagy kilépve a nagybetűs életbe a sok költözködés hozta. A fordulópontot mégis a saját házunk belső tervezése jelentette. Rájöttem, hogy az igazán kreatív alkotás szabadságát a lakberendezés adja számomra. 2013-ban végeztem a Junior Art Centernél, emellett kertépítő vizsgát tettem az Oktávnál. Először főállás mellett, elsősorban barátok és család részére terveztem, mára főállásban dolgozom lakberendezőként, enteriőrtervezőként.

2. Mi is az a lakberendezés?
Ez is egy szakma, mely a megrendelő igényeit szem előtt tartva jól működő, funkcionális helyiségek tervezésére és berendezésésében törekszik, egységesítve a stílust, összehangolva színeket és anyagokat a harmónikus végeredmény érdekében.
3.Lakberendezést csak a jobb módúak kérnek, vagy vannak átlagemberek is akik igénybe veszik?
Általános tévhit, hogy a lakberendező azoknak való, akiknek sok pénzük van vagy nincs ízlésük. Aki már túl van néhány lakásfelújítási próbálkozáson, pontosan tudja, milyen sok hibába ütközhet. Magyarországon egyre nagyobb az igény a munkánkra, nemcsak a jobb módúak, hanem átlagemberek is igénybe veszik, hiszen rájöttek nemcsak időt, hanem pénzt is megtakarítanak egy jó lakberendezővel.
4.Új irány a homestaging, szerinted hasznos? Mi az amire itt legjobban figyeltek?
Hasznosnak tartom, mert segítségével sikerül bemutatni akár egy üres falakkal rendelkező térben rejlő lehetőségeket. Egy jó állapotú ingatlan minimális költségráfordítással, előnyeit kihangsúlyozva könnyen eladhatóvá válik, illetve gyorsabban vevőre talál, az eladó megelégedettségével együtt.
A lakberendezéssel ellentétben itt nem az a cél, hogy egy megrendelő vagy egy család számára személyre szabott otthon legyen, hanem vevői szemszögből közelítve egy “személytelen”, stílusában szélesebb ízlést kiszolgáló berendezéssel bírjon.
5.Milyen fontosabb munkáid voltak eddig?
Minden egyes munkám fontos számomra
A legelső munkám a saját otthonom, igazából innen indult minden és indul a mai napig, mert itt is dolgozom. Szívesen emlékszem vissza az első fizetős munkámra, ami ráadásul meg is valósult, tervek szerint. Fontosak az olyan munkák is, amiből tanulok, fejlődöm vagy eltér a megszokottól. Mint például: iroda, üzlet-, vendéglátóhelyiség vagy kiállítói stand tervezése.
 
6.Hol vállalsz munkát?
Tamásiból származom, itt van a székhelyem. Ezért elsősorban Tolna megyében és a környező megyékben vállalok munkát, mint például Somogy és Fejér megyében.
Viszont vannak megkereséseim, éppen folyó munkáim Budapesten és környékén is, és az ország más városaiban is. Távtervezéssel bárhol vállalok munkát.

7.Mottód, célkitűzésed lakberendezőként?

Tökéletességre és egyszerűségre törekszem, munkámban és magánéletemben egyaránt. Ezért a hozzám legközelebb álló gondolat egy Saint-Exupery idézet:
“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add,
but when there is nothing left to take away.”
magyarul annyit tesz, hogy: a tökéletesség az, amikor nem hozzáadni, hanem elvenni sem tudunk belőle.
  • AZDesign-Andok Zsuzsanna-Lakberendező

Üzenet küldése a szakembernek

AZDesign-Andok Zsuzsanna-Lakberendező