Lippai Zsolt-Értékbecslés, energetikai tanúsítvány

Lippai Zsolt-Értékbecslés, energetikai tanúsítvány
Baranya megye
Dél-Dunántúl területe

Lippai Zsolt vagyok, ingatlan értékbecslő.

1998-ban, magasépítő technikusként lettem vállalkozó. Az építőipar és ingatlanszakma szeretete késztetett arra, hogy az ingatlan értékelés felé forduljak. Felsőszintű végzettséggel ingatlanos szolgáltatásokat végzek, ugyanakkor nem vagyok ingatlanközvetítő.

Keressen, amennyiben ingatlan értékbecslésre, ingatlanvagyon értékének meghatározására, épületfelmérésre van szüksége! Az ingatlanszolgáltatási tevékenységet jellemzően a Dél-Dunántúl területén (Tolna, Somogy, Baranya megye) végzem.

Vagyonértékelő névjegyzék szám: 950/2017
Ingatlanközvetítő, értékbecslő névjegyzék szám: 665

 

Interjú Lippai Zsolttal:

 

  1. Mikor és miért kezdted el az értékbecslét?

Anno az általános iskolában már vonzott az ingatlanpiac és az építőipar. A későbbi továbbtanulásom is ezen a vonalon történt. Nem kifejezetten a kivitelezés érdekelt, inkább az épülettervezés, a kész épületek és ingatlanpiaci megítélésük. 1998-ban lettem ingatlanközvetítő-értékbecslő. Kitárult ezzel a Világ! Vállalkozóként ingatlant közvetítettem és banki megbízásokat teljesítettem, mint értékbecslő. Később elkezdett foglalkoztatni a termőföld, mint ingatlan, aztán az ipari és kereskedelmi ingatlanok. Amint a szakma és a banki irányvonal azt megkívánta, felsőszintű ingatlanvagyon értékelő és közvetítő végzettséget is szereztem.

 

  1. Mi is egy értékbecslő feladata?

Az ember élete során jó eséllyel előbb vagy utóbb ingatlannal kapcsolatos dolgok kezdik el foglalkoztatni. Talán egy új otthont álmodott meg, vagyonmegosztás miatt zavarba került az értékkel kapcsolatban, vállalkozásához egy pályázatban ingatlanfedezet szükséges, örökölt egy vidéki ingatlant, melyet aztán eladna és még sorolhatnám. Az értékbecslő elsősorban egy mindenkori piaci viszonyoknak megfelelő forgalmi értéket állapít meg. Javaslatot tesz hiteleknél a hitelbiztosítéki értékre, eladáshoz egy jól alátámasztott irányárra is kalkulál. Független szakértőként ezzel segíti a banki hitelkihelyezést, a magánszemélyek és vállalkozók ingatlanpiaci elképzeléseinek megfelelő irányba fordulását és a többi.

 

  1. Miből áll egy értékbecslés, egy ingatlant mi alapján becsülsz fel?

Másként kell értékelni egy termőföldet, másként egy lakást és másként egy ipari-kereskedelmi ingatlant is. Ha már tudjuk a célt, ismerjük az ingatlan típusát, a feladat alapján értékelési módszert választunk és annak megfelelően dolgozunk. Többnyire lakóingatlanok értékelésével találkozom, ahol többféle értékelési mód létezik. Mindnek alapja az ingatlan alapos megismerése, egy méretarányos alaprajz elkészítése, az ingatlan függetlenként való szemlélése. Egy családi háznál kiindulhatunk a közelmúlt megvalósult eladásaiból, de a fellelhető kínálatból is állíthatunk fel fajlagos forgalmi értéket. Vehetünk alapul egy üres földterületet, majd hozzáadhatjuk a rajta lévő épületeket a megfelelő avulást figyelembe véve, de körbejárhatjuk az ingatlant a bérbeadás szempontjából is.

 

  1. Milyen érdekes esetekkel találkoztál munkád során?

Tavaly egy hölgy a Balaton parti nyaralóját akarta válás miatt felértékeltetni. Már az elején kissé illumináltan találtam a hölgyet, de gondoltam, még nincs akkora baj, dolgozzunk. Kihajította a kulcsot az udvarra, mondván, minden ajtóhoz megtalálom rajta a kulcsot. És ha már ott vagyok, bevihetném neki a kiszökött macskáját is. Hová jöttem? – gondoltam. Közben szó szerint a szék alá itta magát a hölgy! Kértem a kiszállás díját azzal, hogy alkalmasint beszéljünk, ha képes lesz rá. Fizetne, de nincs pénze, ezért vigyem el a macskáját „Jó macska, egerészik!” fizetség gyanánt. Nem tudom, hogy vicces volt jobban vagy bosszantó a helyzet. Potyába jöttem! Távoztam és elküldtem neki a kiszállás számláját.

 

  1. Mi a véleményed az új CSOKról?

A lakossági ingatlan vételnél visszafogottságot tapasztalok, inkább a folyamatban lévő építési hitelek mennek. A kormány családpolitikája most lényegesen kedvezőbb, akinek módja van rá, itt az alkalom a lépésre. Banki viszonylatban több kollégával vagyunk azon a véleményen, hogy aki tud, az kivárja a falusi CSOK indulását. Az elképzelést jónak tartom és számítok arra, hogy vidéken is megmozgatja a használt ingatlanok piacát.

 

  1. Szerinted mi az értékbecslés jövője, hová fejlődhet a szakma?

Azt látom, hogy a piac egyre inkább megköveteli a jól tájékozottságot, a magasan képzett értékbecslők jelenlétét. Nem csoda hát, hogy a bankok is elvárják a vagyonértékelői végzettséget, referenciát és a szakmai felelősségbiztosítás meglétét. A jövőben is várhatóan sokat kell foglalkozni a képzéssel, fontos naprakésznek lenni, figyelni az aktuális piacot, maradni független és etikus szakértőnek.

 

  1. Egy gondolat, amiben összefoglalná mi is az értékbecslés haszna?

Érthető, hogy az eladók érzelmeiket, hozzáadott munkájukat is forintosítják, ha eladásra kerül a sor. Az okos vevő tudja ezt és nem akar többet sem fizetni az ingatlanért. Az értékbecslő harmadik félként egy optimális piaci értéket tud meghatározni. A független banki értékbecslőt is ezért foglalkoztatják. Számos más, nem banki és nem privát területen is szükség lehet értékbecslésre.

 

Az értékbecslési munkájával teljesen elégedett vagyok. Korrekt, részletesen levezetett és értelmezhető adatokkal alátámasztott. Csak ajánlani tudom mindenkinek a jövőben. Nagyon szépen köszönöm!

Köszönöm a gyors precíz munkáját. A minden részletében gondosan elkészített szakszerű értékbecslést. Külön köszönöm az ingatlan-szemlén tett személyes tanácsait. Ajánlom mindenkinek, mert a munkájával meg vagyok elégedve.

Falun szeretne házat vásárolni a családom. Három gyermek, falusi CSOK igénylés, panoráma, összetett szempontok, ami alapján döntenünk kell. Ezért fordultunk Zsolthoz és kértünk tőle elő-értékbecslést két családi házra is. Óriási segítséget nyújtott nekünk a precíz munkájával, hozzáértésével és támogató hozzáállásával.
Nagyon megnyugtató érzés, hogy láthatjuk a házak műszaki adatait és a bennük lévő lehetőségeket még mielőtt adás-vételi szerződést kötnénk.
Mindenkinek ajánlom Zsoltot, keressék, kérdezzenek tőle, forduljanak hozzá bizalommal.

Üzenet küldése a szakembernek

Lippai Zsolt-Értékbecslés, energetikai tanúsítvány