Tanácsok, hogy esélyesebb legyen a hitelfelvétel

Az ingatlanárak jelentősen emelkedtek az elmúlt években. Olyan szinten, hogy azt gyakran az ingatlanos szakemberek sem tudták követni. A növekedés hozta azt is, hogy a bankok is óvatosabbak lettek a hitelezés terén. Íme néhány tanács, vagy észrevétel, hogy a hitelfelvétel esélyesebb legyen.

Értékbecslőként nem egyszer okozott gondot a bank előtt igazolni az adásvételiben szereplő összeg realitását. Sebtében telefonálni ingatlanosoknak ide-oda friss információért, mégis előfordult, hogy irreálisnak találtuk a szerződésben szereplő árat. A bank jogosan az alacsonyabb forgalmi értékhez alacsonyabb hitelösszeget kínált. Ha nem állt rendelkezésre megfelelő önerő, akár bukhatott is a a hitelfelvétel.A legnagyobb jóindulat ellenére sem sikerült ehhez minden esetben hozzájárulnunk.

Általánosságban a jelen szabályok alapján az ingatlan maximum a forgalmi érték 80%-ig hitelezhető. Vagyis legfeljebb eddig és nem tovább kaphat hitelt az ügyfél. Itt jelzem, a szerződésben szereplő összeg inkább irányszám, mintsem releváns összeg a hitel figyelembe vételénél. A fedezeti ingatannal kapcsolatban az értékbecslő vizsgálja majd többek között az elhelyezkedést, a műszai állapotot, az értékesíthetőséget és a forgalmi értéken felül a hitelbiztosítéki értéket is.

Van néhány lehetőség és nem is kerül sokba, hogy a hitelfelvétel esélyesebb legyen.

  1. Kérhetünk értékbecslést a banktól. Ennek díja van, ami 30-40 eFt-ra rúg, de legfeljebb ennyit bukhatunk, ha alkalmatlan fedezetnek az ingatlan. Megjegyzem, ha a hitelfelvétel élesedik, a záros határidőn belül elkészített értékelést nem kell megismételni, sőt, egyes bankok el is engedik a díját azzal, hogy visszafizetik az összeget.
  2. Kérjünk előzetes hitelbírálatot, ahol vizsgálják a hitelképességünket. Ha sikerül tisztázni minden nem ingatlantól függő kérdést, nincs más dolog, mint rátalálni és bemutatni a kiszemelt ingatlant. Ebben az esetben csak az ingatlan értékét és fedezetbe vonhatóságát kell igazolni egy értékbecsléssel.
  3. A bank megköveteli az adásvételi szerződés csatolását vétel esetén. Okos vevőként kérhetjük az ügyvédtől, fogalmazza bele a szerződésbe, hogy esetleges elutasításunk esetén visszakérjük a befizetett összeget.

Az értékbecslés néhány napon belül elkészül, majd ellenőrzést követően eljut a bankhoz is. Amennyiben nincs egyetértés a kapott értékekkel kapcsolatban, élhetünk a jogorvoslat lehetőségével. Vagyis kérhetjük az ingatlan szakértő munkájának felülvizsgálatát.

Magánszemélyként a bankot csak akkor keressük meg, ha megfelelünk az alábbiakkal:

  1. Rendelkezünk munkaviszonnyal. Itt lényeges, hogy próbaidővel szinte esélytelen a dolog, vagyis jobb, ha hosszabb ideje van jövedelmünk, ami követhető módon, bankszámlára érkezik.
  2. Negatív KHR listán ne szerepeljünk. A passzív listás pozíció sem előnyös, ezért ha már ott tartunk, egy évet várjunk, hogy újra hitelképesek legyünk!
  3. Legkorábban 18 évesen vehetünk fel hitelt, legkésőbb pedig bankfüggően 70-75 évesen. Itt a lényeges, hogy a hitel lejártakor nem haladhatjuk meg a felső határt. Ez a feltétel adás és adóstárson felől a kezes(ek)re is kiterjed.
  4. Egyedülállóként sem kizárt a hitelfelvétel, mégis házastárssal esélyesebb a dolog.
  5. Meglévő hiteleinket is vegyük számba. Ha nem tesszük meg, a bank úgyis utána néz és vizsgálja, vajon ez mellett is fizethető a lakáshitel.

Forrás: https://grandeingatlan.hu/tanacsok-hogy-eselyesebb-legyen-a-hitelfelvetel/?fbclid=IwAR2Bk3gHQqtUCKsM0v2IoLr3aQc4vLn3nzRfALjfX6bbIuuLXRUwbb9We2I