Téglaburkolatok 1 rész.

Mit lehet írni a tégláról?

A tégla a legegyszerűbb és mégis a legsokoldalúbb építőanyagunk egyike a világ szinte minden táján megtalálható, története egyidős a civilizációval.A tégla nyersanyaga az agyag ez szinte mindenhol megtalálható. A tégla két alap típusa a kiégetett és a napon szárított tégla, azaz a vályog tégla. A vályog téglának rendkívül jó hő és hang szigetelése, rugalmas szerethető anyag ami egyenletes páratartalmat biztosít.
Az égetett téglát kemencékben 900-1150 fokon állítják elő a tégla kiégetése után vízzel szemben ellenálló lesz.  A téglákat minden esetben oxigén dús környezetben égették, vagyis színük a sárgától az élénk vörösig terjed, a beengedett levegő mennyiségének függvényében. A kézi vetésű téglák, gyártásához formázáshoz fából készült sablont használtak, mely a tégla felületének rusztikus, izgalmas, változatos és antik hatást kölcsönöz. Méretük változó annak függvénye, hogy a téglavető mesternek milyen volt a sablonja.

Téglaburkolatok alkalmazása az épület díszítés világában.
Ház építése során a legutolsó lépés a burkolás. Mivel nagyon fontos eleme a háznak érdemes átgondolni mit és miért választunk.A téglaburkolat színválasztéka változatos homlokzatok kialakítására biztosít lehetőséget.Be építésűkkel akár véglegesen félretehető a felújítás és az ápolás gondja.
Amellett ,hogy szép és sokáig az is marad,megvédi a mögöttes szerkezetet a környezeti hatásoktól. Az esztétikumos túl a téglaburkolatok beépítése kiváló épület fizikai tulajdonságokat kölcsönöz az épületünknek.
Az alábbiakban szeretném bemutatni , hol és hogyan alkalmazzunk téglaburkolatot,használatukkal hogyan lesznek a felületek patinásak,kellemes megjelenésűek és rendkívül tartósak.

Homlokzati burkolatok téglaszeletekkel beépítésévél
A homlokzatfelújítási, homlokzati hőszigetelési munkákat gyakran egészíti ki az épületdíszítés, így egy folyamatban szépülhet meg ingatlanunk külseje. A téglaburkolat jól harmonizál a mai színes vakolatokkal. A hungarocellel szigetelt homlokzati felületeken, ha szeletelt téglával vagy cseréppel burkolunk akkor a tartós biztonság érdekében fém dűbelekkel megerősítjük a burkolandó felületet. Ezek a fém dűbelek rögzítésével a téglaburkolat terhe a falszerkezetre vetítődik.
Mellőzése esetén a falról leválhat a hőszigetelő lemez. Ennek a helyreállítási munkálatai igen nagy költséget emészthetnek fel.Kültérben a burkolat rögzítéséhez minden esetben flexibilis ragasztót használjunk és a fogadó felületet mély alapozóval kezeljük. A lapok felragasztása a két oldali ragasztó ágyas képzéssel történjen.

Téglaburkolatok színválasztéka változatos homlokzatok kialakítására biztosít lehetőséget.
Egy vakolt homlokzatot 10-20 évente bizony nem árt felújítani, de minimum átfesteni. A téglaszeletekkel burkolt felületekhez évtizedeken át nem kell hozzányúlni, beépítésével akár véglegesen félretehető a felújítás és az ápolás gondja. A mellett ,hogy szép és nagyon sokáig az is marad megvédi a mögöttes szerkezetet a környezeti hatásoktól. Az esztétikumon túl a téglaburkolatok használata kiváló épület fizikai tulajdonságokat kölcsönöz az épületnek.

Forrás: https://kemenceepites-teglaszeleteles.hu/teglaburkolatok/?fbclid=IwAR2a6iEo97iuTMY2rk3ZN7ayxnPcgJv-wPoMuznUXvGqCgfSHwd0HMBU2EM