Vakolás, vályogházban, mivel lehet, mivel nem?-Bíró Árpád vályogépítő mester

Alapok, – a tapasztások, alapvakolatok, a vályog/ a mészvakolatok,- a csirkeháló , és a vakolaterősítő hálókról és össze szedtem a legfontosabb tudnivalókat, részetekre ajánlom jegyzetemet, a tőlem elvárható és megszokott alapossággal írtam azoknak a vályogházukat maguk vakolók , a vályog vakolást másképpen tudó szakemberek segítségére.

Ezek a kapilláris rétegrendek menthetik meg a nedves vályogházakat, néha a teljesen felesleges munkáktól, mint a fal
átvágása, és különböző praktikák.
Olvassátok, lassan és alapossággal, úgy ahogy azt én írtam. Nektek.

Vályogvakolattal, vályogházban (vagy párkánytól jól védett falon, akár kültérben is), de, az elsősorban a beltérbe vakolunk. Amennyiben egy jó lakótéri klímát szeretnénk, egészséget biztosító ált. 50% relatív páratartalommal, akkor igyekezzünk és törekedjünk minden áron vályoggal vakolni. Tulajdonképpen a beltérben bármilyen alapra vakolhatunk vályoggal, csak tudni kell, hogyan, milyen alapot készítsünk, hogy az a falon is maradjon. Miért?
A vályog magába szívja, majd vissza is adja a lakótérnek a párát, ha ott a páratartalom 50% alá esik.
A vályogház, és a vályoggal vakolt bármilyen falazat is, a beltéri
relatív páratartalma általában 45-55 %

A mészvakolat és a vályog,- amikor az alap amire vakolunk vályog, -jól megférnek egymás mellett.
A mészvakolat ( a cement mentes ) kiválóan tapad a vályog alapra is.
Viszont, a mész amellett hogy kapilláris tulajdonságú, de a nedvességet elsősorban felélő “ nedvesség-zabáló” vakolat. Azon túl, lúgos kémhatású miatt, kiváló baktérium ölő, penész-gátló tulajdonságú vakolat, ami a mechanikai, és időjárási hatásoknak is jobban ellenáll. Ebből következik a szabály, –
és a kivételek.
Erősen nedvességgel, a salétrommal, vagy penészgombától terhelt már a gombásodástól megszabadított alapokra, vagy. A szokottnál nagyobb, pára hatással szemben nagyobb mechanikai ellenálósági, elvárás esetén, a vályogházakban helyiségben és beltéribben is vakolhatunk mésszel. Ez érvényes a dekoratív színes mészbevonattal, vagy mész-glett (a vályog alapra) is.
Van ki azért szereti a beltérben mint záró réteg, mert keményebb, “nem morzsál” a vakolat felszíne, és nem szeretné azt lefesteni.

A mész vakolat a vályogházak kapilláris tulajdonságú “védőpáncélja” főleg kültérben helyesen, szeretettel alkalmazzuk.

Vályog vakolatot a falazatokra, ami lehet akár mész habarcsba – vagy agyaghabarcba rakott vályogtéglás vagy kő vagy tégla falazatra, vagy úgy nevezet “vegyes falazatra, ahol a fal alul kő, vagy égetetett tégla, ugyanott felül vályog). Szalmabálára, kenderbetonra, nádra is, de Betonra vagy Ytong téglára is
Kiválóan megfelel.

Sokan kérdik azt is?
Kell-e? a nádszövetet elhelyezni a vályogfalra? Csak bizonyos esetekben, pl , gerendaház, vagy OSB lapra vàlyog, – mint vakolhatatlan alapok, ( ami nem vályog) mint fa és egyéb alapok mechanikus kapcsolata , egy” Kuplung” kapcsolat- híd, a háttérben önálló életet élő alapok, mint mozgó , táguló, vagy instabil másképpen nem vakolható alapok “VAKOLATHORDOZÓ” a vakol hatóságának biztosítására.

70 nádszál/ fm. A jó stukatur nád.
Ez a nádszövet nem összekeverendő a hőszigetelő nádpallóval!

Az örökzöld kérdés, hogyan hova kell, a csirkeháló a falra vakolás előtt:
A cement tartalmú vakolattal vakolók szerint, másképpen nem marad a vályogfalon a cementes vakolat.
Igazuk van!
Ezért kell nekik a drótháló!
Nekünk a vályogház vakolására nem kell !

Mi a vályogfal javítását, szigorú szabályok szerint készítjük.
CSIRKEHÁLÓ NÈLKÜL!
Ahogy az őseink tették.
Miért? Mert maradiak vagyunk? Nem .
Mert így kell, így lesz maradandó 100- 700- 1000 évig a ház a vakolat
A fecskének se kell rozsdásodó alap, figyeljék meg, alapoz, zsíros erős agyaggal kicsi csőrével, alapoz, arra építi házát.
A szabály: Alapozunk, arra építkezünk, épül fel a tapasztás és ( vagy csak) vakolatréteg.
Erős alap, egyre gyengülő rétegfelépítéssel. Kövérebb( gúz)- kövér( tapasztás)- félkövér( újabb, vagy záró simító tapasztás-ok) soványabb ( alap – vályogvakolat)- még soványabb (további alapvakolat” ha szükséges)- “leg” soványabb ( simító, befejező vakolat) felépítés.
Nekünk igy, tapad és marad a falon a vakolat.
Csirkeháló mentesen!
Aki ezt nem tudja, az tesz csirkehálót, mert másképpen ez bizony , nem marad a falon a cement, a gipsz meg a magasra magasztalt cement bázisú szárítóvakolata , meg ki tudja mi mindent próbálnak a vályogfalra ráerőszakolni. Dreivithálóba kent csemperagasztót is láttam már eleget.

Amit tudni kell, kedves cementet használók, a vályog , a falra nem kötőanyaggal “ ráköt” hanem a víz molekuláris kötése után az alappal együtt és arra rá szárad.
A vályogtól ridegebb, és a vályog anyagával, azzal nem közeli kapillárisságú anyagokat mint vakoló anyagot a vályog el nem fogad.
A cementmentes mészvakolat ugyan azonos , – közel azonos kapillárissággal rendelkezik mint a vályog, de ott is figyelni kell nagyon a kapcsolatra, a kuplung az elsődleges kapcsolat, itt is, mindig a vízmolekulák kapcsolata mindig egy nedvesített alapra kent hígított mészvakolat, és arra azonnal, a nedves alapozásra préselt első, egy vékonyabb alapozó vakolat a kapcsolat.
Ezt követi a vakolás.

Minden laza alap, minden más -más vakolandó alap és más-más alap előkészítést kíván. Példa: vagy pl . a tömörre préselt nádpalló vakolása, vagy a szalmabála, vagy porlós tömésfal mind mind más és más, a szigorú hagyományokra alapozott tudás alapján “es az alapozási szabályok “szerint készül.
A könnyen megtanulhatónak kikiáltott vályogépítő szakma buktatói mindig az alapok az alapozási hiányok, – a helytelen anyag használaton bukik el.

A háló, csirkeháló agyondrótozott szeggel tarkított kiálló éles alapra ra , nem is lehet kézzel anyagot masszírozni! Ki lehet próbálni!
Garantált a Tetanuszoltás.
A másik örökzöld kérdés.
A vakolás előtt, a falra terített üvegszál háló:
Nem oda való!
Az igy felbarmolt üvegszálas háló ötletét a “Dreivitháló” mintájára alkalmazni tilos! Az így a vakolás előtt, az egyszerűen, mint úgymond, “vakolathordozóként” a falra, fára terített háló, nem megfelelő, mert pontosan fordítva, egy választóréteg “funkciót eredményez “nem az elvárható erős és stabil alapot ad.

A vakolat erősítő háló: A nevében benne van, a válasz.
Igen, lehet erősítő háló nélkül is vályogvakolattal vakolni.
Akkor, és csak akkor működhet a háló nélkül, ha anyagot a receptúrát erre beállították. Pl a kiváló hazai gyártású Biokay vakolat, 1,5 cm vastagságban erősítő háló nélkül sem reped meg. Vagy be tudjuk tartani, a szabályt, rétegről rétegre, az alapot megszárítva, úgy folytatva, lépésről lépésre haladva, építkezve, a fent leírtak alapján.

Amikor az alap viszont egyenlőtlen , és nem egyértelmű az, hogy a max 1,5 cm max vakolatvastagságot tartani lehet, elkerülhetetlen a repedésmentes vakolás.
A gyorsabb haladás, és a garantált repedés mentesség érdekében, ( itt megjegyzem, a vállalkozók minőségbiztosítása , a garanciamentes és tartóssági , a megrendelő elvárása , néha sürgető átadási kényszer miatt is, szempontok miatt is, a gyors, a flott munka, a haladás záloga, az átadási határidők nyomása) csak az erősítő háló alkalmazásával garantálható.

Milyen háló rácsmérettel, milyen anyagú erősítő hálóval dolgozhatunk vályogvakolás esetén?
Az un.” műanyagnak” nevezett erősítő háló, tulajdonképpen egy üvegszálból sodort “ üvegszövet háló , amit , a kézműves, a felhasználó kezének védelme érdekében , és a megfelelő ridegség elérésére egy műanyagba mártanak.
Ennyit , a “gyűlölt ”műanyag megnevezésről.
A kiszámított , a “kapillárisságot erősen gátló “ megbélyegzés is sántít, nem mértékadó!
Attól függ milyen sűrű hálóról beszélünk!

Műemléki épületeknél a jútaszövet erősítő háló használatát engedik csak
A juta szövet is csak ritka szövésű , ha lehet növényi keményítővel stabilizált lehet.
A júta hálóval dolgozni nehezebb, komplikáltabb, és ahhoz gyakorlott kéz is kell.
A vályog vakoláshoz a szálasanyag tartalmú vályogkeverékhez, hogy az elemi szálak azon áthatolhassanak, és az említett kapillárisságot ne fékezze, jelentős mértékben, kizárólag , a nagyobb rácsméretű( kültéri) 7- 10/10 – max 12/13 mm méretű a megfelelő rácsméret. A vakolaterősítőket a súlyuk alapján is meghatározhatjuk. Általánosan a 75- 150 gr/m2
Én javaslatom a jutaszövet és üvegszövet esetében, a 7/7 — 10/10 rácsméret. 75- általában (a 120gr/m2) Körül keressetek, az mellett döntsetek. A sűrű szövésű háló vagy szövet, az a vakolat elválasztó hatású, és ellentétes hatást okoz, mint amire használni szeretnénk.
Tehát a más sűrű 4/4-5/5. mm másra használatos háló a vályog vakoláshoz felhasználásra, nem alkalmas.
A mészvakolatnál igen 5/5 mm
Nem kiesebb rácsméret, a jó v. erősítő háló! Beltéri háló mészvakolathoz 75gr/m2 súlytól felfelé, max 120 gr/m2 lehet.
Általában a vályogvakolatot árusító a saját anyagához hálót is árul.
Mi is a célja a vakolaterősítő hálónak?
A vakolat keresztmetszetét tekintve , a száradásakor a felület ahol s levegővel jobban érintkezik , ott hamarabb szárad.
A felület ( a vályog egyik fontos fizikai tulajdonsága az, hogy a száradás, vízveszteség során, a térfogatának 3-10% át elveszíti, a vályogvakolat, zsugorodik .
Ebből következik hogyha a vakolatvastagság, 1,5 cm nem tartható , vagy az anyag túl “zsíros” magas agyag tartalommal bír, a vakolat megreped, a falról letekeredik, esetleg le is fordul.
Miért? Mert a vakolat keresztmetszetének, a felső rétegében a vakolat előbb szárad, így előbb is zsugorodik, mint a nedves alap közeli rétegében.
Ezt a vakolat felső felén, keletkező belső feszültség kiegyenlítésére szolgál, a vakolaterősítő háló.
A helye a friss vakolatba ágyazva, (nem helytelenül, rátűzve) a vakolat keresztmetszetének a “A FELSŐ HARMADÁBAN VAN! “
Hogyan kerül a háló, a felső harmadba?

Ezt úgy lehet elérni, hogy mikor a vályog vakolatot( ez nem a tapasztás ! ) felcsapjuk, a falra , ( vagy a megszáradt tapasztásra ) “ felhordjuk” valahogyan( akár vakoló géppel is) a falra, az anyagot elosztjuk és azt egyenesre lécezzük, – akkor, (a már a vakolás megkezdése előtt, időben előre leszabott ) az egyenesre munkált friss anyagba terítjük, és egy 1 m hosszú kartecsnival vagy léccel lágyan bele ágyazzuk elhúzzuk ( nem Glettelő vassal )
Mivel előírás az is, hogy a háló a vakolatból nem látszat ki, ezért, erre egy vékony réteget mg rácsapunk, és azt is lelécezzük.
Így kerül a háló a felső harmadba!

Az erős alap, a leportalanított. Alapra bedolgozott masszírozott, zsíros agyag “ gúz” Itt megemlítem , a laza szerkezetű alapra ezt a “gúzt” összemasszírozva a laza alappal, a további rétegek előtt rászárítjuk( pl. Szalmabála stb)
Arra , a mélyebb lyukak, és egyenlőtlenségek , egyenes síkok közeli felület eléréséhez, csak szalmával soványított tapasztóanyag rétegek kerülnek, itt szükséges megjegyezni , hogy a tapasztott réteg teljes száradását követheti egy újabb réteg tapasztás. (lent részletesebben is leírom)
A tapasztás után már egy szalmatörekes kicsit soványabb és enyhén homoktartalmú, vékonyabb hígabb és előzőtől soványabb (“kevésbé zsíros”) simító vályog tapasztással záródik a tapasztás folyamata.
A másik, hogy fordítva, – tapad-e a mészhabarcsra a vályog vakolat?
Az a vakolandó mészvakolat vastagságán, annak a. felületi érdességén is múlik.
Általában igen, – de itt is vannak kivételek.
Kérdés, az is, milyen a vályog agyagtartalma? Amit a mészre felhordanék?
Milyen erősen tapadó az alapvakolat és rá a további milyen vastag réteget tudunk, felhordani?
A helyes sorrend, akkor is, úgy van, a vályog van alul, aztán arra a mész rétegek.

Tehát a kérdés, hogy vályogra mész vakolatot? Igen egyértelmű lehet rá vakolni, de, még, kell, a nádszövet is. Az nélkül is lehet vakolni.

A nádszövet szerepe

Hova való nád szövet? A nád szövetet a szalmaház, vakolása, vagy pl. Egy belsőoldali hőszigetelés, mint Steico faforgács lap vagy döngölt könnyűvályog hőszigetelés előtti “un bent maradó zsaluzatként” és egyben vakolathordozóként a fára tűzve vakol hatóságot biztosít. Hogy is neveztük régen? “ stukatur nád” a mennyezeten , a stukatur deszkához szegelve, tűzve használjuk , ott is mint vakolathordozó. Értelemszerűen, ahol az alap egy stukatur deszka, vagy gerenda, amire vakolni szeretnénk vagy faváz, tehát ahova mechanikai kötéssel szeg, kapocs rögzíteni tudjuk, oda való,

. A vakolás:
Miután megállapítottuk, hogy a vakolatok bevonata, ami esetleg vízzáró, pl diszperziós falfesték, azt el kell távolítani. Ez a művelet van, hogy csak a felső réteg, vagy ha a vakolat is cementtartalmú, akkor sajnos, festékestől ,vakolatostól a zt le kell verni. A salétromos, nedves rész vagy a penészes felületek fölött- legalább 25 cm – feljebb- magasabb pontig érdemes azokat az alapig eltávolítani. A penészgombát a művelet előtt maszkban, kesztyűben kell eltávolítani. Különösen veszélyes a megfeketedett állapotú gomba. Ennek belégzése, erősen toxikus hatású! Az erősen szúrós szagú vakolat, fehér vonalban kivirágzás, az pedig a salétrom só terheléstől van, A salétrommal terhelt vályogot soha nem keverjük vissza, nem hasznosíthatjuk újra, Helye a kertben van.

1. A sérült, kifagyott, fellazult falazó elemek, téglák, pótlása, cseréje, stabilizálása!
2. A tégla falazására alkalmazott mészhabarcsot , vályoghabarcsot is (maktert ) a fúgákat kb 1 cm vissza kell kaparni, a mechanikai kapcsolódás érdekében.
3. Mivel a mészhabarcs ( téglaközi malter) nedv szívása nem azonos a vályogtégláéval , ezért a szokásos alapos alap alapos nedvesítésé után
4. , azonnal iszapgúzzal, „zsíros agyagpéppel“ iszapkenéssel biztosítjuk az egyenlő felületi szívást, kötő tapadó hidat) A BIOKAY AGYAGLISZT 2 rész és éles homok 1 rész : Erre a gúzra azonnal ( a nedves gúzra )
5. , a mélyebb helyeken “ szalmás vályog tapasztás, akár 5 cm vastag is lehet,. Itt a száradáshoz, a felületet durván kell hagyni, az öt új beszakadásával lyuggatva)
6. Száradás- és a vékonyabban vakolandó helyekre, nedves a nedvesre kerül a vályog ALAPVAKOLAT. , amit előzőleg a saját receptúra szerint , minimum előző na, napokban beáztattak és csomómentesre kevertek , amibe természetesen szálasanyag tartalom is van , max vakolat vastagság 1,5 cm. Vagy zsákba szállított szárított kész termékkel vakolhatunk. pl BIOKAY Univerzális vályog alap vakolat, van már hazai gyártású. A magunk kevert agyaghabarcsot is késztermékhez azonosra, érdemes keverni. Abban agyag, homok, szálasanyag, szalmatörek, (lótrágya 10/1 l. ) a szokványos receptúra mindig az agyag zsírossága, és vízfelvétele a meghatározó! Így minden agyag, más és más receptúrát jelent!
7. Ha mész vakolatot szeretne, a penészveszélyes házakba, lakásokba, ezt a vakolatot ajánlom, ami tui. azonos tulajdonságú, mint a vályog vakolat. a felhordott rétegvastagsága beltériben legalább 15 mm, a kültériben 2x 1,5 cm de legalább, , minimum 2 cm vtg . mészvakolat kell legyen. Itt is a saját keverés receptúra az 1:3 (ahol az 1 rész,- az oltott mész, vagy hidratált oltottmész) a 3 rész pedig az éles szemszerkezetű homok keverékével és természetesen tiszta vízzel kevert vakoló anyag. Aki nem tud vagy nem szeretne pancsolni, kevergetni, az vásároljon magyar készterméket. A késztermék HP9 alapvakoló( garantáltan cement mentes)
http://www.xn--vlyogvakolat-cbb.hu/

A 1, 5 cm nèl vastagabb egyidejű vastag vakolás esetén, lehet vályog vagy mészvakolat, mindenképpen ( a vakolat keresztmetszetének) felső harmadában ( ez most a kültéri) 10 x 10 mm üveg szál erősítő háló alkalmazása a repedés mentes vakolat záloga. A vakolás végeztével egy gyors száradást, a beltérben, rendszeres öblítő (eleinte óránként egy hét után napi 3-5 alkalom minden ajtó ablak kitárása , és az építkezés teljes lég cserèje, öblítése szellőztetéssel ) kell gondoskodni . Felelős építő, építtető (közös érdek) Ezt egy szárítási protokollban kell írni ( a szellőztetés utáni állapot : páratartalom méréssel, óra , és hőmérséklet felírással , a szellőztető nevének feltüntetésével. A gyors száradás beindulása a lényeg. Ezt kell biztosítani. A cél, nem a felelős keresése, hanem az, hogy mindig legyen aki szellőztet, és ne legyen a penésznek esélye sem!
Igy lesz a vályogvakolat penész gátló és gombamentes, gyors száradás után !
A mészvakolatokatot is kezelni kell a méghozzá azt, ( csak a mészvakolatot) a száradás lassításával, úgy, hogy azt naponta egy permetező segítségével nedvesíteni kell, tud. víz pótlással, lesz tökéletes a mész kémiai kötése (ami áll. 28 nap) és a naptól is védeni kell (árnyékoló anyag függöny napvédelmi takarással. Enélkül a mész vakolat “megég” a kémiai kötés lánc mikor is a vakolat CO2 használ fel, ennek segítője a H2O .
A Vakolat ha megmaradt, látszónak, a megkötött, annak a un. vakolat bevonatára is figyelni kell. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit festünk, és glettelünk a vályog, vagy mészvakolatra. A kérdés esetén a vályogvakolat.hu oldalon érdemes mazsolázni, vagy kérdezzenek engem.

Szigetelni kell – e a 60 cm vastag vályogházat?

Igen, ha az előírt környezettet védő szabványokat tekintjük igen, és miért is ne, ha ezzel hozzáteszünk a környezetvédelemhez, és pénztárcánkat is védjük vele. Én ezt egyszeri megtérülő beruházásnak tartom. Viszont, ha elmarad sem gond, de ahhoz viszont lakni kell a házat, és gazdaságos fűtéssel kell rendelkezni. Tömeg kályha, nyílt tüzelő berendezések, stb . Nem sorolom. vagy napelem támogatott kiváló, energiatakarékos, akár 0 energiafelhasználású, füstmentes, tiszta üzemű, falfűtés.
Kültérben a lábazaton is kiválóan működik az való a lábazatra is! Ez pedig a mészhomok vakolat.
Ha hőszigetelni is szeretné, akkor, azt kalziuszilikát lapokkal tenném. Amit szintén a vízlepergető, és a nedvességet is kezelni tudó mészvakolat alkalmas.
A MÉSZVAKOLAT AZ FALSZÁRÍTÓ VAKOLAT, ami mesterséges, és kémiai műanyag adalékok nélkül.
Remélem segítettem
Most szabadítottam magamra az összes épületkémiát, és más “zsákosanyag” gyártót az egész cementiparral, és gipszkartonos családdal együtt, a külföldi vályog exportőrökkel egyetemben. De nem baj.

A mi szakmánk nélkülözhetik őket. Én ki igazán nem vagyok a maradi, a hagyományosok kívül modern anyagokkal építeni tudó vályogépítő és új anyagok kedvelője, ismerője is vagyok. Mégis kérek mindenkit ha lehetséges, a modern anyagfelhasználások terén keressétek a helyi gyártásút, a környezetkímélőt, az újrahasznosítottat, akár bontott téglát is, vagy olyan anyagokat, amit a környezet, annak elbontása utàn is, oda visszajuttatható legyen, különleges nagymértékű , vagy bármilyen kémiai kezelés , vagy égetés, egyéb energiabevitel, mellőzéssel is, a környezetszennyezés nélkül a “földanya” hálásan visszafogad!
Mély, és alázatos tisztelettel irányotokban,
Biró Árpád vályogépítő mester- oktató

Jó munkát