Védelelem a lopások ellen!

Nagyon sokszor felmerült az utóbbi időben, hogy ellopták egyes építkezésről a szakemberek szerszámait eszközeit.

Ez főleg olyan helyeken fordul elő, ahol más brigáddal-főleg ha egy ismeretlen brigád-történik a munka. Illetve olyan is előfordult már sajnos, hogy a megrendelőnél tűntek el szerszámok. Na és persze még egy tény, ahogy eddig is voltak tolvajok, most is vannak. Sőt talán ez a jelenlegi helyzet okozta gazdasági kilátástalanság egyre több embert rávisz erre a fajta pénzkiegészítésre.

Tippem:

-Szerszámokat, ha tudod hozd vidd magaddal

-Ha van rá lehetőség zárd őket jó helyre.

-Ha nyílt helyen. vagy több brigádos helyen dolgoztok, mindig legyen valaki körülötte

-Kamera rendszer, ha van kiépítve az építkezésen szuper, ilyenkor próbáld meg kamerával jó látható helyre tenni az eszközeidet

-Ne hagyd szanaszét a szerszámokat

Szakemberek véleménye a kérdésben:

-Olyan szerszámot veszek amit ha ellopnak, 1 nekem gyártói lopás garanciában jön az új gép helyette… 2 nem tud eladni senkinek, mert csak egy nagyon szűk réteg veszi a Festool gépeket… 3 azért se tudja eladni mert az emberek nagy része tudja milyen árkategória, és félnének egy büntetőjogi eljárástól ha esetleg túl olcsón vesznek ilyen kétes eredetű gépet…

-El kell vinni a mozdíthatókat a munka végeztével. Mindegy milyen márka, eladja akárhogy. Be kell riasztani és bezárni az objektumot, vagy őrizni. Most mesélte az egyik ügyfelem, hogy lassan mozgó járműből videózták az utcájukban a felújítás alatti házakat. Az ácsnak volt annyi lélekjelenléte, hogy észrevette és lefotózta. Ki is hívták a rendőrséget. Csak őrzötten lehet otthagyni szerszámot. Máshogy felejtsétek el!

-Gépet, komolyabb szerszámot nem hagyunk a munkaterületen. Még a komolyabb létrát is inkabb hazahozom, ha nincs bekamerázva a hely. 20 perc pakolás. Megéri.

-Zárható gitterbox és személyre kiadott szerszámok. Eddig még sosem volt probléma.

-A komolyabb gépekben nyomkövető van és applikációval indul csak. Ha nincs a közelben a telefonom, nem lehet bekapcsolni. (Milwaukee). Egyébként csak jól zárható helyszínen hagyunk ott bármit. 10-10 perc ki és bepakolás belefér.

-Mi sem hagyunk éjszakára ott szerszámot, de több lopás van amikor több csapat is dolgozik egyszerre. Lehet, hogy azért viszi el, mert nekik is van olyan gépük, így véletlen. Ezért mi minden gépet, ertekes szerszámot megfestünk, feliratozunk.

Végszónak, érdemes minden egyes lehetőséget átvizsgálni-átgondolni és felkészülni a helyzetre. Sokszor már a jelenlét, a kamera, és az óvintézkedések elegek, hogy ne legyen lopás.