Világot látott szakik-Szerző: Takács Gyula Róbert

Ezúttal néhány gondolat a külföldi munkavégzésről, szakijaink többnyire kényszer szülte választásáról.

A ’90-es években dübörgött az építőipar, ezrével „termelődtek” a „szakik” és a kisvállalkozások. Boldog-boldogtalan az építőiparban lelt új megélhetést, mert rengeteg munka volt, és viszonylag jól lehetett keresni. Ehhez társult még az is, hogy látszólag könnyen és gyorsan megtanulható néhány szakma. A Bankok csak úgy futkostak az ügyfelek után, ontották a hitelt, építkezés építkezés hátán volt az egész országban. Plázák tucatjai, irodaházak százai emelkedtek a semmiből – s mint kiderült semmi fedezetből.  A 2008-as „nagy válság” ezután törvényszerűen munkanélkülivé tett több tízezer építőiparban dolgozó kollégát. Viszont mivel ekkor már 4 éve az Európai Unió teljes jogú tagjai voltunk, aki csak tehette az elindult, és valahol külföldön vállalt munkát. Itt most nem mennék bele részletesen abba, hogy milyen kínos dolog idegenben helytállni, hogy mennyi megalkuvással jár, s hogy milyen káros a családi életre nézve. Inkább nézzük most a jó oldalát: Akármerre megy a szaki Európában, mindenhol mindent másképp csinálnak, rengeteg új dolgot tanul, fejlődik szakmailag. Új szerelési technikákat lehet ellesni, új anyagokkal lehet megismerkedni. Németországban, – nem meglepő módon- a precizitás válik zsigerivé, míg Franciaországban a rugalmasság. Ausztriában megtanulsz gyorsan dolgozni, Hollandiába meg az átgondoltságot, önszervezést lesed el.

Manapság, hogy ismét elkezdett „mozgolódni” az építőipar, ezek a külföldet megjárt szakik jó része hazatér dolgozni, s bátran mondhatjuk, hogy emelik a színvonalat, s ezzel a megrendelők jobb szolgáltatást kapnak. Javaslom ezt mérlegelni minden építtetőnek, amikor kivitelezőt választ.

Akik viszont a még mindig jócskán magasabb bérek miatt mostanában készülnek nekivágni, mindenképpen alaposan nézzék meg hogy hová szegődnek. Sajnos elég sok a felelőtlen és a rosszhiszemű „kinti” vállalkozó, súlyos problémák adódhatnak fizetésnap.  Aki teheti, válasszon távolabbi munkahelyet. Általános tapasztat, hogy minél messzebb mész, annál jobban járhatsz. Franciaországban is, és Hollandiában is működnek olyan munkaerő kölcsönző cégek, ahol van magyar nyelvű ügyintéző, ezeket érdemes megcélozni, ezeknél nem fordulhat elő, hogy nem fizetik a dolgozóikat.

A végére hadd jöjjön néhány kép, nem mindennap látható megoldásokról:
1; Első réteg: mindenhol OSB. 2; Árnyékfuga „formteile”- kész elemből. 3; Élvédő helyett szintén formteile. 4; Műhelyben előre készre gyártott vizesblokk strang. 5; Állítható „bepattintós” műanyag rögzítő CD előtétfalhoz. 6;  Bepattintós főtartó CD álmennyezethez